Veće akcize na gorivo

Vlada Srbije povećala je danas akcize na naftne derivate i cigarete za 1,58 odsto, a akcize na alkoholna pića za 10,37 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

01:05

Default images

Redovnim godišnjim usklađivanjem akcize za sve vrste benzina povećane su za 70 para, na 44,7 dinara po litru, za dizel gorivo za 47 para na 30,47 dinara po litru, a za tečni naftni gas sa 15 na 15,24 dinara po kilogramu, naveli su u Ministarstvu finansija Srbije.

Akciza za paklicu cigareta povećana je sa 17 na 17,25 dinara, dok je za cigare i cigarilose povećana sa 15,5 na 15,74 dinara po komadu.

Nakon redovnog usklađivanja, po stopi od 10,37 odsto, akciza za rakije od voća, grožđa, kao i specijalne rakije povećana je sa 79,35 na 87,58 dinara po litru, dok je akciza za rakije od žitarica i ostalih sirovina povećana sa 201,32 na 222,20 dinara po litru.

Akciza za žestoka alkoholna pića i likere povećana je sa 129,04 na 142,42 dinara po litru, a za niskoalkoholna pića sa 13,25 na 14,62 dinara.

Akciza za pivo povećana je sa 15 na 16,56 dinara po litru. Nove akcize primenjivaće se dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Akcize podižu cenu goriva

Napuniti rezervoar do vrha, danas u Srbiji postaje gotovo luksuz, jer je za tako nešto potrebno skoro 5 hiljada dinara.

Gorivo u Srbiji skuplje je nego bilo gde u regionu. Isto važi i za procenat koji u strukturi cene goriva ide državi kroz akcizu. Stopa iznosi nešto iznad 35 procenata, odnosno oko 36 dinara.

“Direktan uticaj cene goriva, odnosno promene maloprodajne cene na ukupnu inflaciju je 0,5. Svako imamo indirektan efekat budući da gorivo, uz kurs, značajno opredeljuje, odnosno to je ključna komponenta našeg standarda” ocenjuje za B92 Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta.

Za bojazan da će se veće akzice na gorivo preliti i na inflaciju, u ministarstvu finansija tvrde da nema mesta. Rekli su da nemaju vremena za izjave i objasnili da je povećanje akciza redovno usklađivanje sa inflacijom, kao i da će na cenu derivata uticati manje od dinar.

Građani kažu da im i to znači.

“U ovoj situaciji vlada traži izlaz tamo gde je najlakše. Zbog ovoga ljudi verovatno neće štrajkovati.”

“Koliko budem novaca imao toliko ću da se vozim. Mislim da je stvarno prevelika cena, marže neopravdano visoke. “

“Moram da radim i da vozim, nemam drugog izbora, Jel ta cena previše? Astronomska!”

Osim države, veća učešće u ceni derivta najavljuju i privatni vlasnici benzinskih pumpi.

Njihova zarada je, do sada bila fiksna, pet dinara po litri goriva. Sada najavljuju da će tražiti oko 10 procenata na maloprodajnu cenu. Bez toga, kažu, male pumpe koje nisu u prestonici će bankrotirati.

Atanacković: Uticaj na ostale cene

Predsednik Upravnog odbora "Nafta AD" Nebojša Atanacković kaže da će vlasnici benzinskih pumpi tražiti "ne da im se poveća marža povećanjem cene, nego da ona ostane ista, a da u njoj dobiju neki procenat koji će biti veći”.

Ovim poskupljenjima cena benzina praktično raste na 110 dinara po litru i približava se najvišoj vrednosti od 112 i po dinara, koliko je litar goriva koštao sredinom 2008. godine, kada je cena nafte na svetskom tržištu dotigla maskimalne vrednosti.

Atanacković očekuje da će se ovaj rast cene benzina ubrzo odraziti na ostale cene i na potrošnju goriva.

"Svako povećanje cena, a posebo tako značajnog i strateškog artikla, bez koga se ne može, će sigurno uticati na potrošnju goriva. Ona se uvek smanji u nekom procentu kada dođe do poskupljenja, ali jednostavno, to nam je sudbina dok ne prođe ova godina i ukoliko naša Vlada ispoštuje ono što je dogovoreno i ako nam CEFTA ne dozvoli nešto drugo. Znači, u 2011. očekujemo slobodno tržište i onda se možemo nadati i nižim cenama derivata, ukoliko tada država ne posegne za dizanjem tih akciza“, rekao je on.

Beznin je u Srbiji poslednji put poskupeo 13. januara u proseku za 84 pare po litru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: