"Mesićeva izjava u kondicionalu"

Kabinet Stjepana Mesića navodi da je njegova izjava o mogućoj vojnoj intervenciji u BiH, izgovorena u neformalnom razgovoru sa novinarima i "u kondicionalu".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

18:05

Default images

Po istom izvoru, Mesićev cilj je bio da jasno kaže da bi za Hrvatsku raspad susedne i prijateljske BiH bio krajnje neprihvatljiv. Novi predsednik Ivo Josipović, pak, u intverjuu za B92 smiruje strasti i kaže da u svoj mandat ulazi bez opterećenja.

Na relaciji Beograd – Zagreb sad su presudna glagolska vremena. Iz kabineta predsednika Hrvatske Stjepana Mesića saopšteno je da je Mesić, kada je pričao o slanju vojske u Bosnu i Hercegovinu, pričao u kondicionalu.

Za neupućene - reč je o glagolskom vremenu koje prevedeno na žargonski jezik – može da bude ali ne mora da znači. U saopštenju se kaže da je Mesić spekulisao o nečemu što bi se moglo dogoditi, kada bi se dogodilo nešto drugo - konkretno otcepljenje Republike Srpske od BiH i njeno pripajanje Republici Srbiji.

Srbija ne krije svoju ljutnju i zbog toga će predsednik Srbije Boris Tadić o Mesiću govoriti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Osim Mesića, za Srbiju je problem i Kosovo, pa zato Tadić ne putuje na inauguraciju Josipovića 18. februara.

Josipović u intervjuu za B92, međutim, ne gubi nadu da se tu stvari mogu popraviti i tvrdi da će do susreta sa Tadićem doći.

Novinar Boris Dežulović kaže za B92 da novi hrvatski predsednik neće imati problem zbog poslednjih Mesićevih izjava. Pouka ove priče – rukovodstva i u Srbiji i u Hrvatskoj treba podsećati zbog čega su oni garanti Dejtonskog sporazuma.

Uprkos tome što je poslednje probleme između Beograda i Zagreba na neki način izazvao svojom najavaom referenduma u Republici Srpskoj, Milorad Dodik kaže da bi datum održavanja tog referenduma mogao biti poznat krajem januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: