Grej: Srbija ostaje bez kredita?

Beograd -- Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej kaže da Srbija treba bolje da koristi zajmove, upozorivši da može i da ostane bez već odobrenih kredita.

Izvor: Blic
Podeli

On kaže da će Svetska banka u aprilu doneti odluku o tome da li da neke od već odbrenih zajmova smanji ili ih u celosti da drugima, jer ih Srbija slabo koristi i dodao da Svetska banka ove godine neće Srbiji odobriti nijedan investicioni zajam, osim 200 miliona dolara za podršku budžetu.

"Ima i nekih znakova poboljšanja, ali ne može se reći da je sve u redu po pitanju povlačenja odobrenih kredita. Zato u aprilu direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž dolazi ponovo u Srbiju da pogleda kako se troši novac po odobrenim projektima", rekao je Grej u intrevjuu "Blicu".

Kao slabost privrede Srbije Grej je naveo to što "privatni sektor neće biti u mogućnosti da pozajmljuje novac u inostranstvu kao do sada" već će "morati da se okrene domaćim izvorima koje valja naći u domaćoj štednji".

Na pitanje lista o tome koji bi trebalo da budu prioriteti Vlade, Grej je odgovorio da su to nastavak reforme javnog sektora da bi bio "agilniji i efikasniji", unapređenje uslova poslovanja i zaštita najsiromašnijih građana.

"U okviru reforme javnog sektora važna je i velika reforma penzijskog sektora" jer "previše novca odlazi na penzije - 12 odsto bruto domaćeg proizvoda", ocenio je Grej i dodao da je "u Srbiji previše mogućnosti za prevremenu penziju i to nije održivo".

Upitan o korupciji u Srbiji, Grej je odgovorio da su za njeno postojanje ključne dve stvari: "tržište koje nema dovoljno konkurencije i institucije koje nedovoljno odgovaraju za svoj rad".

On je precizirao da će se gledati kako idu pojedini projekti, poput navodnjavanja i odvodnjavanja, centralnog registra u okviru projekta za penzije i slično.

Grej je naglasio da ne postoje kazneni penali, ali da Svetska banka razmišlja da li se ta sredstva koja se odvoje i daju na raspolaganje adekvatno i koriste.

"Ako je jasno da stoje i ne koriste se, onda ćemo biti u situaciji da razmatramo da li ćemo smanjiti taj zajam ili ga dati nekom drugom. Ne znam da li biste to nazvali penalom, ali to će biti opcije ako se stanje ne popravi", upozorio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

On je naglasio da će Svetska banka te odluke doneti u aprilu, posle posete direktorke Armitidža, uz dogovor sa Vladom Srbije.

Info

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5
strana 1 od 943 idi na stranu