Meksiko: Pronađeno telo novinara

U Meksiku je pronađeno telo novinara koga su trgovci narkoticima oteli prošlog meseca, što je treće ubistvo novinara poslednjih nedelja, saopštila je policija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.01.2010.

18:52

Default images

Posmrtni ostaci radio novinara Hosea Luisa Romera, koji je istraživao meksički kriminal, pronađeni su juče u plastičnoj vreći blizu grada Los Močis, u zapadnoj državi Sinaloa, središtu sukoba narkobandi.

U policijskom saopštenju se navodi da je Romero otet 30. decembra u jednom restoranu, a obe ruke i jedna noga su mu bili slomljeni pre nego što je ubijen, prenela je agencija Rojters.

Za poslednje tri godine oko 17 000 ljudi je poginulo u ratu između narkokartela, koji se bore za preuzimanje kontrole nad trgovinom narkotika, vrednom više milijardi dolara.

Za to vreme u Meksiku su ubijena najmanje 24 novinara, što, prema podacima Odbora za zaštitu novinara sa sedištem u SAD, tu zemlju čini najopasnijom za predstavnike medija, jer bande često žele da ućutkaju novinare koji izveštavaju o zločinima narkokartela.

Prošle sedmice otet je i ubijen još jedan meksički novinar na severu zemlje, kada se vraćao s posla, a na njegovom telu bila je ispisana preteća poruka.

U decembru je ubijen novinar u meksičkom letovalištu Tulum.

Predsednik Felipe Kalderon pokrenuo je veliku kampanju protiv trgovine narkoticima krajem 2006. godine.

Meksičko ministarstvo odbrane saopštilo je da će poslati više od 800 vojnika da pomogne hiljadama policajaca i vojnika u potrazi za pripadnicima narkobandi u pograničnom gradu Tihuani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: