Grozdani Olujić NIN-ova nagrada

Beograd -- Dobitnica NIN-ove nagrade kritike za roman 2009.godine je Grozdana Olujić za delo "Glasovi u vetru".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Roman Olujićeve izabran je između osam kandidata koji su ušli u najuži izbor. Žiriju kritike predsedavao je Milan Vlajčić, a članovi su Aleksandar Ilić, Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Mladen Šukalo. Grozdana Olujić je treća žena koja je dobila ovu nagradu.

U najužem izboru su, pored romana dobitnice, bili romani: Rajka Vasića "Prsti ludih očiju", Zvonka Karanovića "Tri slike pobede", Žarka Komanina "Ljetopis vječnosti", Sandre Petrušić "Taoci", Đorđa Pisareva "A ako umre pre nego što se probudi", Dejana Stojiljkovića "Konstantinovo raskršće" i Mirjane Urošević "Park Karmen Maćado".

Petočlani žiri za dodelu NIN-ove nagrade ocenio je da su Grozdana Olujić i Žarko Komanin pisci najboljih romana objavljenih u prošloj godini.

U finalnom krugu glasanja Komaninov "Ljetopis vječnosti" dobio je dva glasa a tri su otišla romanu "Glasovi u vetru" - priči o porodici, jeziku i pamćenju.

Predsednik žirija Milan Vlajčić rekao je da roman "Glasovi u vetru" predstavljaju vredan rezultat savremenog srpskog pripovedanja".

Vlajčić je naglasio da je delo Grozdane Olujić "roman porodičnih vrednosti, gde se, kroz priču o jednoj srpskoj građanskoj porodici, ubedljivo pojavljuju važne tradicije evropskog romana“.

"Grozdana Olujić umetnički osvedočeno oblikuje jednu priču, koja iskazuje kako psihološku i istorijsku podlogu našeg podneblja, tako i duhovnu situaciju modernog vremena", ocenio je Vlajčić.

Odmah po proglašenju pobednika u redakciji NIN-a pozdravljen je i laureat. Grozdana Olujić kaže da se roman Glasovi u vetru taložio trideset godina, a da je pre dve godine počeo sam da se piše.

Drago joj je, dodaje i što se našla u društvu Svetlane Velmar Jankovic i Dubravke Ugrešić jedinih dosadašnjih dobitnica NIN-ove nagrade.

“To je knjiga o porodici, jeziku i pamćenju“, rekla je Olujićeva novinarima.

Grozdana Olujić je prevodilac, antologičar i pisac romana i bajki koji su prevedeni na dvadesetosam svetskih jezika.

Nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog dela, biće uručena Grozdani Olujić na svečanosti u Nardnom pozorištu, 22. januara.

NIN-ova nagrada za najbolji roman godine dodeljuje se od 1954. godine, a jedino nije dodeljena 1959. godine. Grozdana Olujić je treća žena dobitnica Nonove nagrade. Pre nje nagradu su dobile Dubravka Ugrešić i Svetlana Velmar Janković.

Info

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5
strana 1 od 943 idi na stranu