Kon: Moramo imati dovoljno vakcina

Broj vakcinisanih građana protiv novog gripa trenutno je ispod iščekivanja, ali država u svakom trenutku mora imati dovoljne količine, kaže Predrag Kon.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

01:40

Default images

Šef Radne grupe za praćenje i suzbijanje novog gripa Predrag Kon rekao je u "Kažiprstu" B92 da je tempo vakcinacije i broj onih koji se vakcinišu ispod očekivanja, ali i da država u svakom trenutku mora raspolagati dovoljnim količinama vakcine protiv novog gripa.

Kon je istakao da će konačnu odluku o potrebnim dozama doneti Vlada, nakon preporuka Radne grupe, ali i konsultacija sa pravnicima i ekonomistima.

"Za 14 radnih dana, samo 14 radnih dana koliko je bilo samo od 17. decembra do 10. januara, za koje imamo podatke, vakcinisano je 130 000 ljudi. Vojska je preuzela jednu količinu vakcina, ali računajmo da se oko osam hiljada vakcina prosečno davalo dnevno“, objasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, taj tempo je previše mali i postoji ogroman otpor.

Predrag Kon: „Taj otpor je toliki da se naprosto čini kao borba protiv vetrenjača, potpuno besmisleno. Ali je on prisutan. I sada u toj situaciji treba doneti racionalno rešenje, normalno o tome prvenstveno treba da razmišljaju, ono što sam više puta govorio, ekonomisti, pravnici, oni koji dogovaraju, pregovaraju i ja poštujem taj rad. Mi insistiramo, govorim mi, za sada ja insistiram u ovom trenutku, a siguran sam da će Radna grupa isto tako misliti da neprekidno bude obezbeđena vakcina za kontinuiranu vakcinaciju i da nikad ne bude zastoja."

B92: Koji je smisao pravljenja plana vakcinacije po školama koji treba da bude objavljen sutra, ukoliko je ovakav otpor?

Predrag Kon: "Vakcinacija po školama je nešto što je naprosto potrebno. Trenutna situacija, takva da nikad nije mogla bolja da bude, sve je u našim rukama i ako bi vakcinisali oko 50 posto đaka, mi bi potpuno izbegli talas."

Možete pogleti emisiju "Kažiprst" u kojoj je gost bio epidemiolog Predrag Kon:

Jovčić: Nema većeg odsustva dece zbog gripa

Gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić je navela da kod dece školskog i predškolskog uzrasta nije primetan veći broj odsustvovanja sa nastave.

"Prema podacima predškolskih ustanova, prosečna prisutnost je 63 odsustvo, što nije malo u odnosu na doba godine. Od 47 000 dece, koja borave u celodnevnom programu, 17 980 ne dolazi. Od toga kod 204 su primećeni simptomi, a samo kod jednog deteta je registrovan H1N1", rekla je ona gostujući u Vestima B92.

Gradska sekretarka za dečju zaštitu istakla je da je odziv za vakcinaciju vaspitača i medicinskih sestara koji rade sa decom ispod očekivanog verovatno zbog praznika i da se očekuje da se taj broj poveća već ove nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: