"Novi predsednik za brži put ka EU"

Izborom Ive Josipovića za predsednika države građani Hrvatske su pokazali da žele da se što pre priključe Evropskoj uniji, kaže Milan Simurdić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

09:54

Default images

Bivši ambasador SRJ u Hrvatskoj Milan Smurdić ocenio je u "Kažiprstu" B92 da je biračko telo Hrvatske izborom Josipovića pokazalo da želi da se zemlja što pre priključi Evropskoj uniji, da želi demokratsku i stabilnu državu, kao i da se što pre reše pitanja kriminala i korupcije i smanje ekonomski problemi.

"Josipović je govorio o razvoju odnosa sa susedima, pa se može zaključiti da će imati jednu proaktivnu ulogu u regionu i da će želeti da uspostavi još bolje odnose sa susedima", ističe Simurdić.

On smatra da će u odnosima Srbije i Hrvatske postojati i elementi saradnje koji se odnose na budućnost i nadmetanja, ali i prošlost, kao i da će približavanjem obeju država Evropskoj uniji elementi saradnje jačati.

Simurdić je istakao da je za obe države bolje da se što pre nađu za pregovaračkim stolom, nego u sudnici i da posle izbora Josipovića postoje "dobre šanse" da Hrvatska odustane od tužbe protiv Srbije za genocid.

Simurdić očekuje i dolazak u Beograd Josipovića, koji je kao kandidat opozicione Socijaldemokratske partije pobedio na jučerašnjim izborima u Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, izborom Josipovića "zaokružuje" se smena lidera bivših jugoslovenskih republika, koja još nije obavljena jedino u Crnoj Gori i stvara se nova grupa liderska u regionu koja bi trebalo da ga približi EU i da reši breme prošlosti.

Simurdić je ukazao da se iz Josipovićeve predizborne kampanje može zaključiti da će novi hrvatski predsednik imati proaktivnu ulogu u regionu u želji da u obe dimenzije - i u prošlosti i u budućnosti, unapredi odnose.

Komentarišući poslednje poteze odlazećeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, kao što je poseta Kosovu i pomilovanje osuđenog za ratne zločine nad Srbima, Simurdić je ocenio da Mesićevi potezi neće presudno uticati na rad novog hrvatskog predsednika.

"Dok se Josipović više borio da pobedi na izborima, čini mi se da se Mesić poslednjim potezima više borio za svoje mesto u istoriji, ali mislim da je izabrao pogrešan način", naveo je Simurdić.

Za razliku od Josipovića, koji se borio za političku pobedu i za mesto predsednika, odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić više se borio za svoje mesto u istoriji, ocenio je Simurdić.

On smatra da će Mesićeva poseta Prištini, smanjenje kazne ratnom zločincu Siniši Rimcu i poziv da druge države priznaju Kosovo ostaviti dubok trag u odnosu srpske javnosti i zvaničnog Beograda prema Mesiću i da je izabran pogrešan način da se "zaokruži" dobar razvoj odnosa Srbije i Hrvatske.

Simurdić smatra da je suočavanje sa prošlošću i zločinima preduslov za reforme, modernizaciju i evropsku Srbiju, koja bi bez kažnjavanja počinilaca, "tapkala u mestu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: