Tadić o rezoluciji o Srebrenici

Banjaluka -- Boris Tadić izjavio je da veruje da će rezolucija o osudi zločina u Srebrenici koju bi trebalo da donese Skupština Srbije vremenom dobiti neophodnu podršku.

Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Podeli

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da rezolucija o Srebrenici neće naići na veliko odobravanje ni u Republici Srpskoj ni u Srbiji, ali je rekao da ipak veruje da će vremenom rezolucija dobiti neophodnu podršku. On je u intervjuu televiziji RS naveo i da se Srbija neće mešati u odluke predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, kao što je pitanje referenduma.

"Političari su ti koji moraju da budu u stanju da preuzmu odgovornost i za takve političke odluke, jer ih zbog toga građani biraju na izborima, a onda ih, faktički, na izborima nagrađuju, ili kažnjavaju zbog toga", rekao je predsednik Srbije Tadić.

Predsednik Srbije veruje da će rezolucija o Srebrenici vremenom dobiti podršku ne samo u Srbiji, nego svuda gde živi srpski narod.

"Samo takvom politikom možemo braniti i žrtve porodice Zec u Zagrebu, jer taj slučaj je više nego aktuelan poslednjih dana", rekao je on, navodeći da je reč o ubistvu devojčice od 12 godina, koje je bilo etnički motivisano.

Tadić je kazao da je politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama moguće na međunaordnom planu sticati kredibilitet za vođenje nacionalne politike.

O situaciji u Bosni i Hercegovini

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Tadić je ukazao da implikacije protektorata nisu korisne ni za koga i ocenio da vanredna ovlašćenja visokog predstavnika predstavljaju problem za sve građane BiH.

U BiH je potrebna dugotrajna i održiva politika, rekoa je Tadić, napominjući da je politika koja se menja svaki čas faktor nestabilnosti, kao što je i nametanje rešenja doprinos nestabilnosti.

"Mora se što pre ući u stanje redovne demokratije, a ne suspendovanja odluka predstavnika građana", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, nametanje rešenja je apsolutno neprihvatljivo.

Takav stav smo izneli svojim evropskim partnerima, kazao je Tadić i naveo da je prihvatljivo sve što se predstavnici konstitutivnih naroda dogovore.

Upitan zašto Srbija, kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ne reaguje na napade na RS, Tadić je odgovorio da Srbija ne ćuti ni o jednom pitanju, čak i kada se građanima tako čini, ukazujući da politika velike glasnosti često nije efikasna.

"Srbija ima odgovornost kada je u pitanju Dejtonski sporazum i ne beži od svoje odgovornosti ni jednog trenutka. Ali, Srbija ne može da se meša u unutrašnje stvari i to je crvena linija koju ne sme da pređe", objasnio je Tadić.

Prema njegovim rečima, i referendum je, takođe, unutrašnja stvar BiH.

"Srbija ne želi da se izjašnjava o toj temi. Ja kao predsednik Srbije neću voditi politiku devedesetih godina i mešati se u te stvari", rekao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 943 idi na stranu