Dodik: Narod se pita

Beograd -- Premijer RS Milorad Dodik kaže da će RS u prvoj polovini godine godine održati referendum o podršci Dejtonskom sporazumu.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Dodik je u intervjuu "Večernjim novostima“ rekao da se radi na izradi zakona o referendumu kojim će se narod u Republici Srpskoj pitati "da li podržava Dejtonski sporazum i protivi li se nametanju odluka i zakona visokog predstavnika".

"Ušli smo u fazu izrade potrebnog zakona i već u drugoj polovini januara predložićemo Skupštini zakon o referendumu prilagođen ovom vremenu. RS će u prvoj polovini godine održati referendum", kaže Dodik.

Na pitanje da postoji "opšti utisak da je to samo uvod u plebiscit o ostanku Srpske u sastavu BiH", on je odgovorio da je "sasvim sigurno" da se time obezbeđuju normativni uslovi i svi mehanizmi da "Republika Srpska jednog dana, ako bude potrebno, organizuje i referendum o statusu".

"Ostaje nam samo da se borimo za naša legitimna prava. Referendum o tome da li ovaj narod želi da živi u Bosni ili izvan Bosne, sasvim sigurno će doći na red", kazao je za „Novosti“ premijer Republike Srpske.

Dodik je naveo i da je spreman na "sve avanture" ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pokuša da ga smeni.

"Šta ako ja ne prihvatim odluku? I ako je ne prihvate Vlada i Skupština? Šta će da urade? Da dovedu tenkove da mi zabrane da uđem u zgradu Vlade? Pa, ne moram ja ni da uđem u zgradu, mogu da sazovem sednicu u privatnoj kući i da kažem da su oni okupatori. Status je teško pitanje, rešava se sporo. Ali, sa ponosom. Ja sam ponosan na činjenicu da ćemo održati referendum", rekao je Dodik.

Info

Meksiko: 13 mrtvih u napadu

Sijedad Huares -- Grupa naoružanih ljudi upala je na jednu proslavu u meksičkom gradu Sijudad Huaresu i ubila 13 mladih ljudi, a ranila više od 20, objavili su pravosudni organi.

Svet nedelja 31.01. 21:25 Komentara: 1

Moskva: Protest protiv vlade

Moskva -- Moskovska milicija je tokom antivladinih demonstracija u centru Moskve uhapsila oko 100 ljudi, među kojima je i bivši potpredsednik ruske vlade Boris Njemcov.

Svet nedelja 31.01. 19:25 Komentara: 5
strana 1 od 943 idi na stranu