Preispitaće se potrebe za vakcinama

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da će Vlada u narednim nedeljama doneti odluke vezane za preispitivanje potreba za vakcinama protiv novog gripa.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.01.2010.

15:36

Default images

Ministar je rekao da je naložio Institutu "Batut" i posebnoj radnoj grupi da u toku naredne nedelje stručnom analizom obuhvati prvih mesec dana vakcinacije, sa predviđanjem daljeg toka vakcinisanja i sa analizom snabdevenosti vakcinama Srbije.

"Odluka Vlade mora da bude zasnovana na principu zaštite stanovništva od A (H1N1) virusa, a istovremeno, uzimajući u obzir realnost situacije", rekao je ministar zdravlja.

On je podsetio na odluku da Srbija uveze tri miliona doza vakcina za 40 posto populacije, da je vakcinacija protiv gripa započela pre tri nedelje i da je do sada vakcinisano više od 124 000 građana, "što odgovara procentu od 1,66 posto populacije".

"Ovakav procenat za prve tri nedelje vakcinisanja je relativno dobar u odnosu na obuhvat vakcinacijom u zemljama oko nas" i "nekoliko puta je veći nego što je u okruženju i značajno je veći nego što su naša iskustva sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa", istakao je ministar.

"Međutim, ovakav obuhvat vakcinacijom nije dovoljan ukoliko želimo da se efikasno zaštitimo, a želimo, od pandemije", kazao je on.

Milosavljević je ocenio i da je ovakav tok vakcinacije u Srbiji bio predvidiv zbog negativne kampanje u našim i međunarodnim medijima koja je, kako je rekao, "preokrenula stav stanovništva na jedan način koji nije dobar".

"Najbolji primer na koji bi trebalo da se ugledamo u Evropi je Švedska, koja je uspela da vakciniše između 60 i 70 odsto svoje populacije... I, ona se praktično zaštitila od A (H1N1) virusa i pandemije", rekao je on.

"Ako biste sada pitali rodbinu 16 osoba koje se nalaze na respiratorima u bolnicama, u intenzivnim negama, da li su za vakcinaciju ili protiv, sigurno da oni ne bi imali dilemu. Ili, ako biste pitali rođake onih koji su fatalno završili zbog gripa, njihov stav bi, svakako, bio u prilog vakcinaciji", istakao je Milosavljević.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović izjavila je za današnju "Politiku" da je evidentno da vakcinacija ne teče prema predviđenom planu.

Slab odziv i u drugim zemljama

Inače, slab odziv za vakcinaciju protiv virusa novog gripa A (H1N1) postao je globalni problem, pa su neke od zemalja poput Francuske, Nemačke i Holandije već odlučile da prodaju višak vakcina.

Tako je francuska vlada poručila 94 miliona vakcina vrednih 869 miliona evra, a da je do sada samo pet miliona ljudi vakcinisano. Iako je bilo predviđeno da se svaki građanin vakciniše dva puta, ubrzo se ispostavilo da postoji višak vakcina pa se počelo sa prodajom nabavljenih količina, a Katar i Egipat kupili su 2,3 miliona doza.

Nemačka je poručila 50 miliona doza vakcina protiv novog gripa, a do sada joj je isporučeno 20 miliona.

Kako je zaključno sa decembrom samo šest miliona doza iskorišćeno, počela je "borba" za tržišta na kojima će se prodati višak vakcina.

Ukrajini je ponuđeno 2,2 miliona doza, dok su Moldavija, Makedonija, Albanija i Kosovo, zajedno sa Mongolijom i Maldivima, tražili od Nemačke da im se vakcine dodele u okviru pomoći.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da SAD još nisu donele odluku da li da otkažu deo naručenih vakcina protiv novog gripa ili da deo prodaju drugim zemljama, za razliku od nekih evropskih država koje su zaključile da imaju znatan višak tih vakcina.

Po rečima En Šuhat, šefa Nacionalnog centra za imunizaciju i respiratorne bolesti pri CDC-u, interesovanje američkog stanovništva za vakcinu protiv novog gripa je stabilno i vlada SAD je trenutno koncentrisana na to da se vakciniše što je moguće više građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: