Mrkonjić: Uplata od koncesionara

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da je Srbiji uplaćeno 10 miliona evra na ime garancije za koncesionu izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2010.

13:05

Default images

Mrkonjić je takođe rekao da je Vlada Srbije raspisala javni tender za izgradnju severnog kraka Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije.

Mrkonjić je podsetio da je austrijski konzorcijum "Alpina - Por" morao da isplati 10 miliona evra posle presude pred Vrhovnim sudom u Beču, u korist Srbije, a zainteresovana preduzeća za izgradnju kraka Koridora 10 pozvao da se jave do 1. februara.

Prema njegovim rečima, spor koji se sa "Alpina - Porom" vodi pred Arbitražnim sudom u Parizu je "sasvim drugi deo problema".

Zahtev za naplatu garancije Vlada Srbije uputila je još 30. januara prošle godine, odmah po njenom isteku, ali je austrijski konzorcijum to sprečio uspostavljajući zabranu raspolaganja novcem pred sudom u Beču.

Sud je ipak prihvatio obrazloženje srpske strane da je ugovor stupio na snagu, bez obzira što je koncesionar to negirao, i da su postojale predugovorne obaveze (projektovanje, eksproprijacija i zatvaranje finansijske konstrukcije) koje koncesionar nije obezbedio do dogovorenog roka, 30. marta, odnosno 31. decembra 2008. godine.

Vlada Srbije saopštila je 2. februara 2009. godine da je dala nalog banci da se naplati garancija od 10 miliona evra za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, jer koncesionar do kraja 2008. godine nije uspeo da zatvori finansijsku konstrukciju, što je bilo neophodno da bi Ugovor o koncesiji stupio na snagu.

"Alpina" i "Por" saopštile su u maju prošle godine da su podnele zahtev za arbitražu zbog raskida ugovora.

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega u martu 2007. godine potpisala je Vlada Srbije u kojoj je premijer bio Vojislav Koštunica. Prema ranijim procenama, vrednost koncesije za autoput Horgoš-Požega je oko 1,5 milijardi evra.

Koncesija je trebalo da bude izdata na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Govoreći o tenderu za izgradnju severnog kraka Koridora 10, Mrkonjić je rekao da je Vlada Srbije sa početkom godine počela da ostvaruje ono što je građanima i obećala.

"Sa završetkom dela obilaznice oko Novog Sada i mosta Beška do kraja ove godine, odnosno do prvih meseci iduće godine planiramo da završimo ceo autoput Beograd-Horgoš-Kelebija", naveo je Mrkonjić.

On je podsetio da je tender raspisan 31. decembra prošle godine za izgradnju ukupno 110 kilometara poluautoputa i naveo da je raspisan za učešće u izgradnji delova autoputa od Novog Sada do Horgoša, i to na deonici između Horgoša i 28. kilometra od granice i između 38. kilometra i 98. kilometra, kao i na deonici između Kelebije i Subotice.

"Tender će biti otvoren do 1. februara i biće završen negde oko 5. februara", rekao je ministar.

On je naveo da očekuje da na tom poslu rade domaća preduzeća, ali i poručio da je tender otvoren i za ostale firme.

"Ko bude zainteresovan, neka se javi", rekao je ministar Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: