Istraga protiv pandemije A H1N1

Brisel -- Evropski savet će pokrenuti istragu o uticaju farmaceutskih preduzeća na globalnu kampanju svinjskog gripa, navode Dejli njuz Montenegro i Global Riserč.

Izvor: Daily News Montenegro
Podeli

Zdravstvena komisija parlamenta EU jednoglasno je donela rezoluciju kojom zahteva istragu. Taj korak za javnu transparentnost korupcije između Svetske zdravstvene organizacije, farmaceutske industrije i akademskih naučnika, ugrožava milione života.

Parlament je na ovaj čin pokrenuo dr Volfgang Vodarg, sadašnji predsedavajući ogranka parlamenta EU za zdravstvo, lekar i epidemiolog, ocenio je sadašnju „pandemiju“ kao „jedan od najgorih medicinskih skandala stoleća.“

„Da bi svoje patentirane medikamente i vakcine progurali, farmaceutska preduzeća vrše uticaj na naučnike i na zvanična mesta za standarde u zdravstvu, alarmiraju vlade širom sveta i navode na trošenje tesnih zdravstvenih resursa za neefikasne strategije vakcinisanja i nepotrebno izlaganje miliona zdravih ljudi riziku velikog broja nepoznatih posledica od nedovoljno ispitane vakcine.

Kampanja „ptičjeg gripa“(2005/06) kombinovana sa kampanjom „svinjskog gripa“ nije samo uzrokovala ogromnu štetu delu vakcinisanih i zdravstvenom budžetu, već je poljuljala poverenje u značajne svetske zdravstvene institucije i njihovu odgovornost.“

Parlamentarna komisija za ispitivanje istražiće temu „lažirane pandemije“ proglašene u junu 2009. na savet svoje grupe akademskih eksperata SAGE i dokumentaciju njihovih intenzivnih finansijskih veza sa farmaceutskim gigantima kao Glakso Smit Klajn, Roš, Novartis, koji su profitirali na lekovima i vakcinama.

Istražiće se i uticaj Farmaceutske industrije na vođenje kampanje širom sveta protiv takozvane H5N1 „ptičjeg gripa“ i H1N1 „svinjskog gripa“

Parlament EU mora obratiti posebnu pažnju na ulogu Svetske zdravstvene organizacije i njeno hitno proglašenje pandemije, koja je naglo promenila kriterijume i nije sagledala činjeničnu opasnost od bolesti, već broj slučajeva.

Takođe, vlade država moraju biti stavljene pred odgovornost zbog nedovoljne parlamentarne kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 943 idi na stranu