"Batut": 647 slučajeva novog gripa

U Srbiji je potvrđeno 647 slučajeva obolevanja od novog gripa, a registrovano je 56 smrtnih ishoda, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2010.

13:58

Default images

Pozivajući se na podatke Nacionalne referentne laboratorije Instituta za virusologiju "Torlak", u saopštenju je navodi da se na bolničkom lečenju 516 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 25 na respiratoru.

Od 647 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem, a najčešći faktori rizika identifikovani kod umrlih osoba su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, gojaznost i hronična oboljenja pluća.

U periodu od 26. oktobra prošle do 2. januara ove godine potvrđeno je 486 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).
Najveći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.

U područjima zahvaćenim epidemijom preduzete su sve mere za sprečavanje i suzbijanje gripa predviđene Planom aktivnosti u toku pandemije gripa.

Vakcinisano 90 000 osoba

U Srbiji je od 17. decembra prošle do 3. januara ove godine vakcinisano 90.806 osoba, saopštio je "Batut".

Prema podacima instituta i zavoda za javno zdravlje, najveći udeo među vakcinisanima (72,1 odsto) čine osobe sa hroničnim oboljenjima, među kojima ih je najviše sa kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima (dijabetes i gojaznost) i hroničnim plućnim bolestima.

Učešće zdravih osoba među vakcinisanim iznosi 17,7 odsto, zdravstvenih radnika 5,2 odsto, a ostale kategorije (lica zaposlena u javnim službama, korisnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i trudnice) čine pet odsto vakcinisanih.

Na osnovu dva plana raspodele koje je Institut za javno zdravlje Srbije dostavio Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", izvršena je distribucija 259.780 doza vakcine protiv pandemijskog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: