Trinaesta plata samo kao izuzetak

Beograd -- Zaposleni u javnim preduzećima i državnoj upravi krajem svake godine dobijali su 13. platu. Ove godine to neće biti pravilo, već izuzetak.

Izvor: B92
Podeli

Kada je vlada u sklopu mera štednje u aprilu Zakonom o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru uvela dodatni porez na zarade i njihovo ograničenje, zaposleni u ministarstvima, državnim agencijama i javnim preduzećima izgubili su mogućnost da dobiju tradicionalni novogodišnji dodatak - 13. platu.

"Vlada nije dala saglasnost za isplatu 13. plata izuzev u slučajevima kada određene firme imaju dobit, pa je onda ta dobit raspoređena između države i preduzeća. Ove godine je ta raspodela bila na principu 70 odsto prema 30 ili 75 prema 25, s tim što je onda polovina od tih 30 ili 25 odsto mogla da ide u socijalni program”, objasnio je premijer Mirko Cvetković

Od velikih preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom pozitivno su ove godine poslovala samo tri: Aerodrom “Nikola Tesla”, Galenika i Telekom Srbije. Telekom neće isplaćivati 13. platu , dok Aerodrom, iako je tražio odoborenje od Vlade, isto do juče nije dobio.

"S obzirom da su plate zamrznute odlukom vlade i da je limitirana plata, mi smo isplatiti ove godine regres. Isplatili smo poklon čestitku ove godine svim zaposlenima po 15. 000 dinara za Novu godinu", kaže generalni direktor Galenike Nenad Ognjenović.

Iako mnogi zaposleni u javnom sektoru i u gubitaškim preduzećima neće dobiti 13. platu, država će ih već u januaru častiti ukidanjem limita na neto iznos plata koji je do sada iznosio šest prosečnih zarada u Srbiji.

Vraćanje plata na prethodni nivo ključno je da bi se stručni ljudi zadržali u javnom sektoru, tvrdi generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Svim stručnim licima koji se profesionalno bave svojim poslom, svakom pravniku, ekonomisti, inženjeru treba vratiti platu. Lepo je štedeti, ali ako hoćete da imate dobrog inženjera i dobre projekte, morate da ih platite", navodi Bajatović.

Ekonomija

MMF dolazi u februaru

Beograd -- Ministarka finansija Dijana Dragutinović najavila je da će u februaru u Srbiju doći tehnička misija MMF, koja bi trebalo da analizira poreski sistem.

Ekonomija četvrtak 31.12. 11:35 Komentara: 4
strana 1 od 98 idi na stranu