MMF dolazi u februaru

Beograd -- Ministarka finansija Dijana Dragutinović najavila je da će u februaru u Srbiju doći tehnička misija MMF, koja bi trebalo da analizira poreski sistem.

Izvor: Beta, Blic
Podeli

Dragutinovićeva je u intervjuu za „Blic“ rekla da će predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda u periodu od tri sedmice snimati stanje u poreskom sistemu i poreskoj administraciji Srbije.

"Nadam se da ćemo nakon toga imati jasnu sliku kakav poreski sistem je potreban Srbiji. Naravno, sve u funkciji podsticanja rasta i zaposlenosti", navela je ona i dodala da će misiji MMF biti predstavljen i predlog reforme poreskog sistema.

Ministarka finansija je ocenila da je važeći poreski sistem u Srbiji nepravedan i da štiti najbogatije.

"U želji da počnemo da ga menjamo, pripremili smo predlog izmene Zakona o porezu na imovinu i mislim da ću za to imati podršku cele vlade. Za ostale zakone ne mogu da garantujem. Porez na imovinu je duboko nepravedan i s tim u vezi se svi slažu", objasnila je ona.

Dragutinovićeva je rekla da bi predlog izmena Zakona o porezu na imovinu trebalo da bude upućen vladi na razmatranje do kraja januara, a zatim i parlamentu.

Ministarka je navela da bi poreska reforma trebalo da rastereti privredu tako što će, pored veoma konkurentnog poreza na dobit, imati i konkurentan porez na zarade.

"To treba da bude prihodno neutralna poreska reforma koja bi smanjila poresko opterećenje zarada na račun oporezivanja potrošnje. Teret bi se prebacio sa oblasti najviših poreskih utaja (zarade) na oblast gde je najteže vršiti utaje, što bi smanjilo sivu ekonomiju", navela je Dragutinovićeva.

Ona je dodala da bi bilo dobro da se uvede progresivno oporezivanje tako da oni koji su bogatiji plaćaju više.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je navela i da se razmišlja o promeni akcizne politike na alkoholna pića, tako da se plaća prema sadržaju alkohola u piću, a ne prema vrsti pića i litraži, kao sada.

Ekonomija

strana 1 od 98 idi na stranu