CG: Kosovo da prizna Crnogorce

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

08:20

Default images

"Uveren sam da ovo pitanje treba rešiti pre nego što se razmene ambasadori, jer je to korektno prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", rekao je Vujanović u intervjuu za novogodišnji broj lista "Pobjeda".

Predsednik Crne Gore je ocenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada "u neprimerenom položaju", jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a jedino Crnogorci nisu zastupljeni.

Vujanović je naveo da je na osnovu popisa stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

Kao drugi uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, Vujanović je naveo "jasan i proverljiv stav" Kosova o obezbeđenju uslova za povratak izbeglica sa Kosova.

Vujanović je, takođe, ocenio da Vlada Crne Gore ima "pažljiv odnos" kada je u pitanju uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, a uveren je da će to biti nastavljeno.

Vlada će, po njegovim rečima, odluku o upućivanju ambasadora u Prištinu doneti "u vremenu koje oceni optimalnim".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: