CG: Kosovo da prizna Crnogorce

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

Izvor: Beta
Podeli

"Uveren sam da ovo pitanje treba rešiti pre nego što se razmene ambasadori, jer je to korektno prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", rekao je Vujanović u intervjuu za novogodišnji broj lista "Pobjeda".

Predsednik Crne Gore je ocenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada "u neprimerenom položaju", jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a jedino Crnogorci nisu zastupljeni.

Vujanović je naveo da je na osnovu popisa stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

Kao drugi uslov za uspostavljanje diplomatskih odnosa Podgorice i Prištine, Vujanović je naveo "jasan i proverljiv stav" Kosova o obezbeđenju uslova za povratak izbeglica sa Kosova.

Vujanović je, takođe, ocenio da Vlada Crne Gore ima "pažljiv odnos" kada je u pitanju uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, a uveren je da će to biti nastavljeno.

Vlada će, po njegovim rečima, odluku o upućivanju ambasadora u Prištinu doneti "u vremenu koje oceni optimalnim".

Kosovo

Produžen pritvor Nazimu Blaci

Priština -- Međunarodno veće prištinskog opštinskog suda odlučilo je da za dva meseca produži kućni pritvor Nazimu Blaci, osumnjičenom za učešće u političkim ubistvima.

Kosovo sreda 30.12. 15:38 Komentara: 1
strana 1 od 45 idi na stranu