Ugostitelji zadovoljni uoči dočeka

Beogradski ugostitelji zadovoljni su brojem turista koji su odlučili da 2010. godinu dočekaju u našem glavnom gradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

16:12

Default images

Restorani i klubovi vrše poslednje pripreme za doček 2010. godine, a u hotelima i hostelima koje je obišla ekipa B92 većinu mesta bukirali su gosti iz Italije i Slovenije. Strani turisti će pristizati tokom celog dana, a kako je najavila Turistička organizacija Beograda, za vreme praznika biće ih oko 15 000.

Zvuk trubača koji su od ranog jutra na nogama najavljuje lagano završetak ove i početak, nadaju se građani, bolje nove godine.

Ovo je vreme da se sumiraju utisci, da li smo ostvarili ono što smo planirali, ali i da razmislimo šta očekujemo od 2010.

Građani sa kojima je razgovarala ekipa B92 imaju različita očekivanja od poslednje godine u ovoj deceniji:

“Sve najlepše, a to je da nam se ispune sve želje koje imamo, a to je da nam bude bolje.”

“Ništa naročito, mislim da će biti kao i ova, ali videćemo.”

“Zdravlje najpre i da bude kao do sada, da ne bude gore, valjda neće.”

“Mnogo više uspeha - škola, devojke.”

“Možda bolji posao. Novogodišnja odluka? Da diplomiram.”

A oko 15 000 stranih gostiju, koliko se procenjuje da će ih biti u novogodišnjoj noći, polako su počeli da pristižu.

Mnogi hosteli skoro su popunjeni, a zbog pristupačnih cena gosti su naravno mladi, uglavnom između 20 i 30 godina.

Pavle Marković iz hostela “Tis” kaže da imaju gostiju sa svih strana sveta.

“Imamo oko 40 gostiju, oni su stigli mahom juče. Danas očekujemo dolazak ostalih. Gosti su nam, što se kaže, sa svih strana, iz Italije, Švajcarske i Austrije, mada imamo i iz svih delova bivše Juge: Slovenci, Hrvati, danas očekujemo Makedonce”, kaže Pavle.

Italijani Federiko i Kristina su najvredniji gosti hostela “Tis” koji su rano ustali i odlučili da upoznaju grad preko dana.

“Došao sam u Srbiju zato što sam radoznao, nisam bio ranije ovde. Bio sam u Hrvatskoj, a sada i u Beogradu. Večeras ćemo šetati gradom, da malo osetimo atmosferu, gužvu, vidimo ljude”, kaže Federiko.

“Imala sam želju da vidim Balkan, a Beograd mi se učinio kao zanimljiva destinacija i nije daleko od nas, ja živim blizu Trsta. Večeras ćemo možda posetiti neki klub ili jednostavno šetati ulicama”, kaže Kristina.

Oni stariji, i sa dubljim džepom, rezervisali su neke od beogradskih hotela, uglavnom manje i u centru grada.

Pero Radovanac iz hotela “Le petit piaf” zadovoljan je brojem gostiju, iako se strahovalo da će se kriza odraziti na posao.

“Imamo nekih 13 soba zauzetih, što je recimo 70, 60 odsto kapaciteta, većina gostiju je iz Italije i regiona – Hrvati, Slovenaca nemamo, mada čujem da ih ima dosta, mi imamo samo dva Slovenca”, kaže Radovanac.

Jedan od gostiju Beograda na prelazu iz 2009. u 2010. je i Dominik iz Zagreba.

“Danas sam tu. Došao sam vidjeti devojku, završavam neke poslove i posle će ona odabrati kuda i gdje će nas put navesti”, kaže Dominik.

Kafane u Skadarliji već tradicionalno su rezervisane unapred, ali su u svakoj ostavili nekoliko slobodnih stolova za one koji se u poslednjem trenutku odluče da uz starogradsku muziku, vino i tradicionalna srpska jela dočekaju 2010.

Dejan Urošević iz restorana "Tri šešira" kaže da je meni isti kao i svake godine - po ukusu gostiju.

“Toplo predjelo, šaran, roštilj, biftek, medaljoni u slanini, kiseli kupus i tufahije u sosu od maline kao dezert”, navodi on.

Gradski doček Nove godine uz bogat muzički program i vatromet biće organizovan u Novom Sadu, Nišu, Užicu, Kragujevcu i naravno Beogradu.

Na ulicama će dežurati dovoljan broj ekipa Hitne pomoći, vatrogasne službe i policije, a apeluje se na građane da ne koriste petarde i druga pirotehnička sredstva.

Opširnije o programu koji vas očekuje na ulicama gradova Srbije možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: