Đukanović: Gubite vreme s Kosovom

Podgorica -- Premijer Crne Gore Milo Đukanović kaže da nezavisnost Kosova ne može biti revidirana i da takvi pokušaji predstavljaju gubljenje vremena.

Izvor: FoNet
Podeli

"Zato je racionalnije, koliko god je bolno, podvući crtu i okrenuti se onome što predstavlja šansu. A šansa jeste evropska budućnost", rekao je Đukanović.

Kako javlja RTCG, pozivajući se na izjavu Đukanovića podgoričkim medijima, on smatra da je gubitak Kosova "poraz višedecenijske politike koja je tamo vođena".

Prema rečima Đukanovića, trebalo bi poštovati interese Srbije, "ali isto tako je važno znati da samo respektovanje ne znači doprinos regionalnoj stabilnosti".

Crnogorski premijer je ponovio stav da su za Crnu Goru odnosi sa Srbijom važni, kao i da je Srbija važna u regionu.

"Ali, regionalna stabilnost podrazumeva da morate biti dovoljno senzibilni prema ukupnim vrlo različitim interesima svoje države", rekao je Đukanović.

On je najavio da će Crna Gora i Kosovo "u bliskoj budućnosti" uspostaviti međusobne diplomatske odnose.

Đukanović je negirao spekulacije da u vrhu vlasti postoje nesuglasice kada je u pitanju vreme imenovanja ambasadora.

"To nije tačno, iako se o tome jako puno spekuliše u crnogorskoj javnosti. Do sada u Vladi nismo imali tu tačku na dnevnom redu, čak ni na vladinim radnim telima, ni u okviru redovnih spoljnopolitičkih konsultacija koje, uz ministra inostranih poslova, obavljaju predsednik države, predsednik parlamenta i predsjednik Vlade", objasnio je Đukanović.

Drugačiji stavovi koje iznose neki predstavnici vlasti za Đukanovića su lični.

Ukoliko bi Srbija ponovo proterala crnogorskog ambasadora, pošto Crna Gora uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, Đukanović bi se, kako je rekao, opet založio za to da ambasador Srbije ostane u Crnoj Gori.

Kosovo

CG: Kosovo da prizna Crnogorce

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

Kosovo četvrtak 31.12. 08:20 Komentara: 11

Produžen pritvor Nazimu Blaci

Priština -- Međunarodno veće prištinskog opštinskog suda odlučilo je da za dva meseca produži kućni pritvor Nazimu Blaci, osumnjičenom za učešće u političkim ubistvima.

Kosovo sreda 30.12. 15:38 Komentara: 1
strana 1 od 45 idi na stranu