Četiri godine za zločine u Lori

Split -- Bivši hrvatski vojni policajac Josip Bikić zvani Čop osuđen je na četiri godine zatvora za ratni zločin nad civilima u vojnom zatvoru Lora 1992. godine.

Izvor: Beta
Podeli

Bikić je već u odsustvu 2006. osuđen na šest godina zatvora za isti zločin, a zatražio je obnovu postupka nakon što se prošle godine predao posle višegodišnjeg bekstva. Pobegao je nakon odluke Vrhovnog suda da optuženici iz slučaja Lora moraju da budu u pritvoru.

Na samom početku današnjeg obnovljenog postupka Bikić je priznao krivicu i rekao da se kaje. On, međutim, nije želeo da iznosi dalju odbranu i da odgovara na pitanja suda, pa je presuda izrečena odmah.

U obrazloženju presude navedeno je da je Bikiću izrečena manja kazna, između ostalog i zbog toga što je priznao zločin i izrazio kajanje, što nije učinio nijedan od osuđenih za ratne zločine u Lori. Sud je, kako je navedeno, uzeo u obzir i njegovu mladost u vreme izvršenja krivičnog dela, kao i činjenicu da je otac dvoje maloletne dece.

Od osam osuđenih za ratni zločin nad civilima u Lori, u bekstvu su još trojica - bivši upravnik zatvora Tomo Duić, koji je osuđen na osam godina zatvora i čuvari Miljenko Bajić i Emilijo Bungur, koji su osuđeni na šest godina zatvora.

Bungura i Duića čeka i suđenje za ratne zločine u Lori nad ratnim zarobljenicima, kao i Duićevog zamenika, Tonča Vrkića i čuvare Antu Gudića i Anđelka Botića.

Drzavno tužilaštvo ih tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Vojno-istražnom centru Lora od maja do avgusta 1992.

Ratni zarobljenici su ponižavani, psihički i fizički zlostavljani i mučeni, pri čemu su neki od njih teško povređeni, a trojica su i umrla.

strana 1 od 885 idi na stranu