Izabran predsednik SO Gračanica

Gračanica -- Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica za predsednika Skupštine izabran je Goran Lazić kandidat Samostalne liberalne stranke.

Izvor: Beta
Podeli

Lazić je izabran sa 14 glasova, a za njega su glasali odbornici izabrani na kosovskim izborima 15. novembra. Od 19 odbornika koliko je prema izbornim rezultatima trebalo da čini skupštinu, na danasnjoj sednici bilo je 15 odbornika - 12 iz SLS-a i po jedan iz Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije, Demokratskog saveza Dardanija i Građanske inicijative "Vidovdan".

U radu Skupstine nisu učestvovali po jedan odbornik Vidovdana i Srpske kosovskometohijske stranke. Odbornici SPOT-a nisu bili na sednici u znak protesta jer su izbori, kako su naveli, "održani u nedemokratskoj atmosferi, a rezultati su plod pritiska i mita".

Radnim predsedništvom Skupštine predsedavao je najstariji odbornik Agim Krasnići iz Demokratskog saveza Dardanija.

U nastavku rada Skupštine predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović i odbornici položili su zakletvu.

Stojanvić je nakon toga rekao da će on kao legalno izabrani predsednik predstavljati sve građane u opštini Gračanica bez obzira na njihova politička opredeljenja i nacionalnu pripadnost.

"Već od marta naši rezultati će moći da se vide, tada će početi realizacija kapitalnih objekata kojima ćemo na konkretan način početi na bolje da menjamo živote običnih ljudi u našoj opštini", kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima u Gračanici će se graditi bolnica sa 120 ležajeva, zatim hala sportova u Lapljerm Selu, počeće i gradnja lokalnih puteva Gračanica-Sušica i Laplje SeloGušterica, kazao je on i dodao da će se u Gračanici graditi i fudbalski teren.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati rekao je za Betu da je održavanje Konstitutivne sednice Skupštine opštine Gračanica istorijski dan.

Građanima je omogućeno, rekao je on, da biraju svoje predstavnike, da se stvori nova opština koja će im pružiti kvalitetnije usluge, bolji život i zajedničku budućnost sa ostalim građanima Kosova.

Očekujemo da će i u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku biti stvoreni uslovi za ponovno raspisivanje izbora kako bi građani i tamo imali uslove za bolji život.

Ferati je podsetio da izbori u narednih šest meseci treba da se odže i u Mitrovici i Partešu kod Gnjilana i da kosovske vlasti rade na formirajnu pripremnih ekipa koje će ih organizovati.

Posle 2011. godine, rekao je, počeće i drugi deo decentralizacije kada će i ostale sredine moći da konkurišu za formiranje opština.

Konstitutivnoj sednici SO Gračanica prisustvovali su predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije, Euleksa, međunarodnih organizacija kao i više ministara Vlade Kosova.

Novoizabrana opštinska vlast u Gračanici nema opštinsku zgradu pa je sednica Skupštine održana u restoranu "Ognjište".

Nedavno odžane izbore u organziaciji Prišitne za opštinu Gračanica, jednu od pet novih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, predviđenu Ahtisarijevim planom Beograd ne priznaje.

U Gračanici funkcioniše Skupština grada Priština izmeštena u to mesto, čiji su odbornici izabrani na izborima u organizaciji Beograda.

Kosovo

CG: Kosovo da prizna Crnogorce

Podgorica -- Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da će ukaz o postavljanju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo Crnogorce prizna kao manjinu.

Kosovo četvrtak 31.12. 08:20 Komentara: 11

Produžen pritvor Nazimu Blaci

Priština -- Međunarodno veće prištinskog opštinskog suda odlučilo je da za dva meseca produži kućni pritvor Nazimu Blaci, osumnjičenom za učešće u političkim ubistvima.

Kosovo sreda 30.12. 15:38 Komentara: 1
strana 1 od 45 idi na stranu