Izabran predsednik SO Gračanica

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Gračanica za predsednika Skupštine izabran je Goran Lazić kandidat Samostalne liberalne stranke.

Izvor: Beta

Utorak, 29.12.2009.

18:16

Default images

Lazić je izabran sa 14 glasova, a za njega su glasali odbornici izabrani na kosovskim izborima 15. novembra. Od 19 odbornika koliko je prema izbornim rezultatima trebalo da čini skupštinu, na danasnjoj sednici bilo je 15 odbornika - 12 iz SLS-a i po jedan iz Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije, Demokratskog saveza Dardanija i Građanske inicijative "Vidovdan".

U radu Skupstine nisu učestvovali po jedan odbornik Vidovdana i Srpske kosovskometohijske stranke. Odbornici SPOT-a nisu bili na sednici u znak protesta jer su izbori, kako su naveli, "održani u nedemokratskoj atmosferi, a rezultati su plod pritiska i mita".

Radnim predsedništvom Skupštine predsedavao je najstariji odbornik Agim Krasnići iz Demokratskog saveza Dardanija.

U nastavku rada Skupštine predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović i odbornici položili su zakletvu.

Stojanvić je nakon toga rekao da će on kao legalno izabrani predsednik predstavljati sve građane u opštini Gračanica bez obzira na njihova politička opredeljenja i nacionalnu pripadnost.

"Već od marta naši rezultati će moći da se vide, tada će početi realizacija kapitalnih objekata kojima ćemo na konkretan način početi na bolje da menjamo živote običnih ljudi u našoj opštini", kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima u Gračanici će se graditi bolnica sa 120 ležajeva, zatim hala sportova u Lapljerm Selu, počeće i gradnja lokalnih puteva Gračanica-Sušica i Laplje SeloGušterica, kazao je on i dodao da će se u Gračanici graditi i fudbalski teren.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati rekao je za Betu da je održavanje Konstitutivne sednice Skupštine opštine Gračanica istorijski dan.

Građanima je omogućeno, rekao je on, da biraju svoje predstavnike, da se stvori nova opština koja će im pružiti kvalitetnije usluge, bolji život i zajedničku budućnost sa ostalim građanima Kosova.

Očekujemo da će i u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku biti stvoreni uslovi za ponovno raspisivanje izbora kako bi građani i tamo imali uslove za bolji život.

Ferati je podsetio da izbori u narednih šest meseci treba da se odže i u Mitrovici i Partešu kod Gnjilana i da kosovske vlasti rade na formirajnu pripremnih ekipa koje će ih organizovati.

Posle 2011. godine, rekao je, počeće i drugi deo decentralizacije kada će i ostale sredine moći da konkurišu za formiranje opština.

Konstitutivnoj sednici SO Gračanica prisustvovali su predstavnici ambasada SAD i Velike Britanije, Euleksa, međunarodnih organizacija kao i više ministara Vlade Kosova.

Novoizabrana opštinska vlast u Gračanici nema opštinsku zgradu pa je sednica Skupštine održana u restoranu "Ognjište".

Nedavno odžane izbore u organziaciji Prišitne za opštinu Gračanica, jednu od pet novih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, predviđenu Ahtisarijevim planom Beograd ne priznaje.

U Gračanici funkcioniše Skupština grada Priština izmeštena u to mesto, čiji su odbornici izabrani na izborima u organizaciji Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: