Otkazi za radnike RTV Priština

Više od sto nekadašnjih radnika RTV Priština koji su izmešteni u Prokuplje nakon 1999. godine dobilo je izjave o raskidu radnog odnosa.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

18:13

Default images

Radnicima je ponuđeno da prihvate otpremnine u tri vida - oko 200 evra po godini radnog staža ili deset prosečnih zarada u privredi Srbije (oko 400 000 dinara) i 100 evra po godini radnog staža.

Treća ponuđena varijanta bila je da dobiju trećinu prosečne zarade u poslednja tri meseca pomnoženu sa godinama staža i status nezaposlenog lica kod Nacionalne službe zapošljavanja radi ostvarivanja prava na novčanu nadoknadu.

Radnici su se mahom izjasnili za prve dve opcije.

Oko 150 radnika RTS-a Priština prihvatili su radni odnos u medijima na Kosovu koje će ubuduće finasirati Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

U Prokuplju i Kuršumliji, kako je odlučio Upravni odbor RTS-a, ostaće dopisništvo javnog servisa u kome će raditi desetak nekadašnjih radnika RTS-a Priština.

Sredinom novembra ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je da će to ministarstvo od 1. januara 2010. Preuzeti finansiranje srpskih medija u Pokrajini.

"Ti mediji su neophodni Srbima i drugim nealbancima, posebno onima koji srpski jezik koriste za svakodnevnu komunikaciju", rekao je on.

Bogdanović je kazao da u tim medijima radi između 100 i 130 ljudi i da je vlada u razgovorima s predstavnicima RTS-a i kosovskih medija odlucila da finansira i na taj nacin pomogne opstanak medija na srpskom jeziku.

Generalni dirketor RTS-a Aleksandar Tijanić izjavio je tada da je do sada televizija Priština zapošljavala 277 radnika, koji su Javni servis koštali godišnje tri miliona evra, i da je to bio preveliki izdatak za ovu kuću.

Između 100 i 130 radnika RTV Priština nastaviće da rade u Zvečanu na televiziji "Most", dogovoreno je izmedu RTS-a i ministarstva za Kosovo i Metohiju. Zaposleni koji žive van Pokrajine nastaviće da rade kao dopisnici javnog servisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: