Jeremić: Kontratužba spremna

Šef diplomatije Vuk Jeremić kaže da je kontratužba Srbije protiv Hrvatske spremna, ali se nada da do tužbenog procesa pred sudom u Hagu neće doći.

Izvor: Beta

Utorak, 29.12.2009.

15:34

Default images

"Mogu da kažem da je tužba Srbije završena. Tužba Srbije je napisana, ona je izuzetno obimna", rekao je Jeremić na godišnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije. On je precizirao da kontratužba Srbije koja se odnosi na zločine počinjene u periodu 1991-95, sadrži i jedan "pozamašan istorijski dodatak" o periodu Drugog svetskog rata.

Jeremić je ocenio da bi "mnogo bolje bilo da do tužbenog procesa nije ni došlo".

"Bolje je sarađivati i gledati u zajedničku budućnost nego suočavati se po sudovima. Ja se nadam da je još uvek ostalo dovoljno vremena da do toga ne dođe", dodao je on.

Jeremić je naveo i da je Hrvatskoj u interesu da odustane od tužbe.

"Moje lično mišljenje je da je daleko više Hrvatskoj u interesu da se od tužbenog procesa odustane, ali to je samo moje mišljenje", rekao je on.

Ako Hrvatska ne promeni svoju odluku, Srbija, po rečima Jeremića, "neće imati izbora".

"Naša kontratužba je pripremljena, ali se nadam da ćemo biti ipak u prilici da 2010. provedemo na način da ćemo mnogo više vremena posvetiti saradnji na putu ka evropskim integracijama nego tužbenim procesima... Podvlačim, Srbija je za tužbeni proces spremna", dodao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: