Mesić: Odnosi nisu zaoštreni

Odnosi između Hrvatske i Srbije nisu zaoštreni i saradnja između dve zemlje je dobra, izjavio je odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.12.2009.

22:22

Default images

Govoreći o različitim stavovima oko Kosova, Mesić je u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" ocenio da je politika u Srbiji opterećena kosovskim mitom, ali da Srbija ne treba da prizna Kosovo ako ne želi. Mesić je rekao i da će Hrvatska pomoći svim susedima da se orijentišu prema EU otvaranjem granica.

"Naš region mora sarađivati", rekao je Mesić podsetivši na primer Zapadne Nemačke koja nije priznala Istočnu, ali da su te dve zemlje sarađivale, a tako bi trebalo da bude i u slučaju Kosova.

Konstatujući da je Kosovo bilo konstitutivni element SFRJ, Mesić je rekao da je nestankom federacije trebalo utvrditi novi status Kosova.

Uz tvrdnju da je Milošević u pokrajini primenio genocidnu politiku, Mesić je rekao da su nakon njegovog pada vođeni pregovori o statusu Kosova, ali da Srbija nije imala kapaciteta za uspostavljanje vlasti niti za nastavak pregovora.

"Smatrali smo da je Hrvatska bila dužna da se izjasni i da to ponovi na Međunarodnom sudu pravde u Hagu", rekao je Mesić.

On je dodao da su pojedini najavu njegove posete Kosovu 7. januara, kad je pravoslavni Božić, shvatili kao provokaciju, zbog čega je termin posete pomeren na 8. januar, dodavši da je u Prištini trebalo da se sretne s predsednikom Kosova, ali i s predsednicima drugih država regiona i da obiđe hrvatsku vojnu jedinicu koja je tamo stacionirana.

Mesić je kritikovao stav predsedničkog kandidata Milana Bandića o BiH i njegovo obećanje tamošnjim Hrvatima da će se boriti za treći entitet.
"Dejton se mora dograditi, a o ustavnim promenama se moraju saglasiti sva tri konstitutivna naroda u BiH. Treći entitet značio bi prestanak života Hrvata u BiH i podršku premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku za otcepljenje RS i razbijanje BIH", rekao je Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: