Kon: Milion vakcina ili ostavka

"Ako se do kraja januara ne vakciniše više od milion ljudi, podneću ostavku“, kaže za "Novosti“ epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 28.12.2009.

00:41

Default images

"To je moja moralna odgovornost. I oni koji su otvoreno vodili antikampanju protiv vakcinacije trebalo bi da preispitaju svoju odgovornost. Jer, pozivati ljude u vreme vanredne epidemiološke situacije da se ne vakcinišu na samoj je granici krivične odgovornosti. To treba razmotriti na više nivoa, prvenstveno na Sudu časti“, objašnjava Kon.

Predsednik radne grupe za odbranu od gripa kaže da nije nezadovoljan dosadašnjim odzivovom na vakcinaciju, ali da je on - nedovoljan.

Tek pelcovanjem bar 500.000 ljudi do polovine januara, i još toliko do kraja meseca, može da se ublaži veliki talas gripa. Vakcinu je dosad primilo više od 50.000 ljudi, uglavnom hroničnih bolesnika.

"Ako je virus dosad, u dva talaščića, napao oko pet odsto stanovništva Srbije i uzeo čak 47 života, pravi epidemijski udar mogao bi da bude čak pet-šest puta jači i da zahvati trećinu stanovništva“, upozorava Kon.

"Očekujemo da bi on mogao da počne sredinom januara i trajao bi osam nedelja, sve do sredine, pa možda čak i do kraja marta“, objašnjava on.

Kon je uveren da bi Srbija utrošila sva tri miliona doza protivpandemijske vakcine, koliko je i kupljeno, samo da nije bilo negativne kampanje.

"Ne mogu neki lekari da organizuju tribine, da javno pričaju protiv vakcinacije i da sve ostane na tome. To nije nikakav argument. Činjenice su nepobitne. Bezbednost vakcine se uopšte ne dovodi u pitanje. Istu vakcinu koju smo mi kupili u Evropi dosad je primilo više od osam i po miliona ljudi. Švedska je vakcinisala više od 61 odsto stanovništva i ne registruje nove smrtne slučajeve od gripa. Zašto bismo mi ostali nezaštićeni?“, pita se Kon.

Vanrednu vakcinaciju, dosad najveću, ako se ne računa zaštita od variole vere, ne može da sprovede sam zdravstveni sistem.

Potrebna je podrška čitavog društva, kaže Kon za "Novosti“, a izostala je čak i podrška jednog dela zaposlenih u zdravstvu.

Ako nema masovne vakcinacije, strahuje Kon, imaćemo prirodnu selekciju i visoku smrtnost, koju vakcinacijom možemo da izbegnemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: