Problemi najvećeg stočarskog sela

Mošorin, u opštini Titel, najveće je stočarsko selo u Srbiji, sa oko 200 farmi krava. Zbog loših uslova, stočari prodaju ili kolju svoja goveda.

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2009.

15:32

Default images

U mlekare širom Srbije iz tog sela stiže 50 tona mleka dnevno. Ipak, zbog trenutnog stanja u govedarstvu i problema koje meštani imaju zbog lošeg puta, mnogi od njih prodaju, ali i kolju svoja goveda.

Momčilo Bagić najveći je proizvođač mleka u Mošorinu. Ima farmu sa oko 200 grla, od kojih je 60 na muži.

Iako dnevno namuze i do 800 litara mleka, sa cenom od 23 dinara, jedva uspeva da pokrije troškove.

Sličnog je mišljenja i Dragoje Bagić. On ima farmu sa 100 grla, i kaže da jedva uspeva da je održi.

Nije samo cena mleka ono što utiče na motivaciju stočara da napreduju. U Mošorinu je problem i infrastruktura, odnosno šest kilometara lošeg i neuređenog puta, zbog čega i stočari imaju gubitke od pet dinara po litru mleka.

Izgradnja puta koštala bi 120 miliona dinara, a da bi se izborili za početak radova, meštani Mošorina su već protestovali.

Pre deset godina u Mošorinu je bilo 2 000 krava, a sada je to više nego dvostruko.

Umesto da ovi farmeri uvećavaju stada i povećavaju produktivnost krava, oni ih prodaju ili kolju, a u prilog tome govori podatak da je od avgusta pa do sada, u Mošorinu zaklano oko 400 grla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: