Građani se vratili sa puta po EU

Učesnici projekta "Evropa za sve", nakon osmodnevnog putovanja po EU, tokom kojeg su obišli Brisel, Rim, Berlin i Pariz, vratili su se u Beograd.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

21:49

Default images

Ispraćajući ih iz Pariza, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, koji je bio svojevrsni vođa putovanja po evropskim prestonicama, izjavio je da Evropa ne sme biti projekat za elitu već za sve građane.

Jednonedeljno putovanje prvih državljana Srbije koji su nakon dve decenije put EU krenuli bez viza, simbolično je okončano poklanjanjem ikone svetog Nikole, zaštitnika putnika, potpredsedniku Evropske komisije Žaku Barou, jednom od ljudi koji su u najvećoj meri pomogli Srbiji u procesu vizne liberalizacije.

"Posle ovog putovanja samo se nadam da će ih biti još mnogo, i da ste svi vi stekli realniji uvid o tome šta je EU i kako se u njoj živi", rekao Đelić.

Iscrpljeni zbog bogatog turističkog programa i čestih prijema u institucijama zemalja domaćina i srpskim diplomatskim predstavništvima, 50 građana Srbije se u domovinu vraća s olakšanjem ali i zajedničkom svešću da su proživeli neponovljivo iskustvo.

Milinko Bujišić, privatnik iz Zemuna i jedan od najstarijih članova grupe, kaže da je pre svega za mlade značajno da putujući po Evropi "nešto vide i nauče, pobegnu nakratko od čamotinje i osete se kao slobodni ljudi".

"Ja sam se toliko radovao ukidanju viza da sam više simbolično želeo da učestvujem u svemu ovome nego što su me interesovali turistički obilasci", rekao je Bujišić, koji je, kao i ostali stariji članovi grupe, kroz četiri evropske prestonice prošetao sa dostojanstvenom uzdržanošću i nevericom.

Mlađi članovi grupe, među kojima je bilo najviše studenata, doživeli su osmodnevno putovanje po Evropi sa više neprikrivene strasti i otvorenom znatiželjom, kradući vreme od sna kako bi izvan programa mogli da ostvare intiman kontakt sa gradovima koji su ih dočekali u blještavom božićnom ruhu.

Ivana Glišić iz Kragujevca, najbolja studentkinja Pravnog fakulteta u tom gradu, kaže da je ukidanje viza ispunjava osećajem da je Srbija najzad u neku ruku deo Evrope, što joj uliva samopouzdanje i sigurnost.

Kao jedna od retkih u grupi koja dobro govori engleski, Ivana je imala priliku da komunicira sa žiteljima evropskih prestonica, i sa radošću saopštava svoj utisak:

"Stranci su otvoreni i prijateljski nastrojeni ljudi, i daleko su predusretljiviji, prijatniji i kulturniji u svakodnevnoj komunikaciji nego što se u Srbiji misli".

Većina putnika karavana "Evropa za sve" se, posle prvih susreta sa avionom i metroom, u Srbiju vraća sa verom u napredak ali i svesna da u Srbiji još mnogo toga mora da bude urađeno u ekonomskom i kulturnom smislu.

Iako je prvi glasni komentar po dolasku u Belgiju, prvu od zemalja EU na maršruti grupe, bio negodovanje zbog suviše strogih restrikcija za pušače, većina članova grupe je na povratku ka Srbiji prokomentarisala da im se u zemljama šengenskog prostora upravo najviše dopadaju red i organizovanost.

Ipak, i srećnih 50 putnika iz Srbije je u Evropu ponelo nešto autentično, svojstvo koje je u protekle dve decenije bilo pomalo zaboravljeno - iskrenu prijateljsku otvorenost prema Evropljanima.

Zvaničnici EU i država domaćina su nakon susreta sa putnicima iz Srbije bili začuđeni njihovom neposrednošću i familijarnim tonom kojim su im se obraćali.

Da čak ni pomalo staromodni, patrijarhalni običaji nisu nespojivi sa Evropom, posvedočio je "čiča Velja", zemljoradnik iz okoline Obrenovca, koji je evropskim zvaničnicima poklanjao svoju domaću rakiju, a komesara EU za proširenje Olija Rena, sa prisnošću koja ni trenutka nije izlazila iz okvira lepog ponašanja, oslovljavao sa "Oli".

Građani su zahvaljujući Đeliću, koji je osam dana sa njima proveo u istom autobusu i deleći sa njima u avionu sedišta u ekonomskoj klasi, rekli da sa sobom nose utiske koji će ih pratiti celog života.

Takve utiske će naredne godine, ako se ostvare očekivanja organizatora projekta, u nastavku karavana "Evropa za sve" poneti još desetine građana Srbije.

Projekat su organizovali kabinet vicepremijera Đelića i Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Delegacije Evropske komisije u Beogradu, ambasada Francuske, Italije i Nemačke, kao i "Jat ervejza", aerodroma "Nikola Tesla", "Banke Inteza" i "Erste banke", što znači da upravo završeno putovanje srpske porezne obveznike nije koštalo ni evra.

U žiriju koji je odlučivao ko će dobiti priliku da prvi put poseti zemlje EU bili su Ružica Đinđić, Vlade Divac, Vigor Majić i Maja Bobić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: