Rešenje denacionalizacije uskoro?

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se Ministarstvo finansija zadužuje da pripremi konačnu verziju Nacrta zakona o denacionalizaciji.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

01:36

Default images

Tom ministarstvu je naloženo i da sa predstavnicima Saveta Evrope i institucijama EU o tome obavi završne konsultacije. Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić kaže da se nada da nova verzija neće biti iskorišćena, već da će se usvojiti ona koja je napravljena u Ministarstvu finansija pod rukovodstvom Milana Parivodića.

Antić je rekao da je teško utvrditi o kojoj po redu verziji zakona se zapravo radi.

"Sigurno se radi o otprilike dvadesetom nacrtu, ukoliko to bude neki zaista novi nacrt, a mi se nadamo da neće, već da će biti iskorišćena ona poslednja verzija koja je napravljena u Ministarszvu finansija pod rukovodstvom Milana Parivodića", rekao je Antić.

Antić podseća da je još pre 5. oktobra 2000. godine jedno od glavnih predizbornih obećanja bilo i donošenje zakona o denacionalizaciji i da je Srbija jedina bivša socijalistička zemlja u kojoj pitanje restitucije i denacionalizacije nije rešeno.

"Možemo da konstatujemo da je Berlinski zid, i po nekim drugim pitanjima, i po pitanju denacionalizacije, u svim drugim zemljama pao pre dvadeset godina. U Srbiji je samo delimično pao početkom devedesetih godina, vezano za poljoprivredno zemljište. Za zadužbine, građane, Univerzitet to se još uvek nije desilo, ali sa izuzetkom crkve i verske zajednica", objašnjava on.

Antić kaže da je glavni problem na putu usvajanja Zakona o denacionalizaciji bio interes pojedinaca koji su u sprezi sa vlastima i da je to jedan od najosnovnijih problema što se denacionalizacija kod nas ne sprovodi.

"Formalno se koristi izgovor da je sprovedena privatizacija, međutim, to se odnosi na jedan objektivno mali deo imovine, a sve zvanične statistike koje poseduju državni organi pokazuju da se potražuje manje od jedne petine od svega što je oduzeto. Kada bi se hipotetički sprovela denacionalizacija u naturi za sve što je moguće, ostalo bi četiri petine državne imovine Republici, da to ponudi kao kompenzaciju ili da preda na slobodno raspolaganje opštinama i možda građanima", rekao je Antić.

Denacionalizacija je jedan od najvažnijih uslova za ulazak Srbije u Evrospku uniju, ali prema Antićevom mišljenu, to je pre svega obaveza ako želim da kažemo da smo uređena država.

"Kada se pogledaju prizme borbe protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije i smanjena korupcije, denacionalizacija je nedvosmisleno jedan od najvažnijih uslova za evroatlantske integracije i ulazak u EU", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: