Đelić: Hag, pa članstvo u EU

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da je članstvo Srbije u EU do 2014. godine malo verovatno, zbog duge procedure i nedovršene saradnje sa Hagom.

Izvor: DW

Četvrtak, 24.12.2009.

16:30

Default images

Đelić je za "Dojče vele" istakao da bi Srbija, sa druge strane, vrlo efikasno mogla da dostigne status kandidata. "Čuo sam čak i konstrukcije da smo dobili beli šengen zato što smo izglasali Statut Vojvodine. To su najordinarnije gluposti i nepoznavanje načina na koji funkcioniše Evropa", istakao je Đelić.

Uslovi za Srbiju postoje, rekao je Đelić i dodao da se radi o saradnji sa Haškim tribunalom, odnosno o izručenju preostalih optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Iako smo dobili bezvizna putovanja i odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i podneli zahtev za kandidaturu, taj uslov nije nestao. Kao što smo videli na slučaju Hrvatske, sve dok general Gotovina nije lociran, pregovori oko ulaska u EU nisu počeli", precizirao je on.

Đelić je još jednom istakao da neće biti nikakve promene stava Srbije prema Kosovu, koje smatra srpskom južnom pokrajinom.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i nikada nećemo pristati na bilo kakvu formu ucene oko Kosova zarad ulaska u EU. I to je dobro poznato svim našim evropskim partnerima", zaključio je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: