Tadić: Ne žuriti sa tužbom

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija "još malo sačekati" pre nego što tužbu protiv Hrvatske uputi Međunarodnom sudu pravde.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Komentarišući saznanja da je pravni tim Srbije završio rad na tužbi protiv Hrvatske za genocid nad Srbima, na šta ga je obavezivala odluka Vlade, predsednik Tadić kaže da ne treba žuriti s podnošenjem kontratužbe nego raditi postepeno i mudro jer se tako može ostvariti uspeh, kao što je to bilo i sa podnošenjem kandidature za članstvo u Evropskoj uniji ili viznom liberalizacijom.

"Imamo još vremena da razmislimo o potencijalnoj kontratužbi Hrvatske, ali generalni princip koji imam jeste da bi bilo dobro da ni Hrvatska nije pokrenula tužbu protiv Srbije i da Srbija ne mora da odgovara kontratužbom, već da se pitanja građanskih prava i prava hrvatskih i srpskim građana rešavaju u procesima koji nemaju duboke implikacije za naše međudržavne i međunacionalne odnose", rekao je Tadić.

"Nadam se da možemo da poboljšamo odnose sa Hrvatskom", rekao je predsednik Srbije.

Lider Srba iz Hrvatske Milorad Pupovac već je predlagao predsedniku Hrvatske da pre isteka mandata utiče na to da Hrvatska povuče tužbu koju je podnela protiv Srbije.

"Srbima u Hrvatskoj najmanje je potrebno oživljavanje rasprave o genocidu", kaže Pupovac.

Pupovac smatra da bi i posle podnošenja obe tužbe, Hrvatska i Srbija trebalo da Međunarodni sud pravde pripreme i na mogućnost da odustanu od procesa i da počnu razgovore kako bi se izbeglo da novi predsednik Hrvatske i novi odnosi budu opterećeni nerešenim problemima iz prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu