Ministar kulture o novim slovima

Ministar kulture Crne Gore kaže da je uvođenje novih slova u crnogorski jezik opravdano i ističe da bi još neka nova slova trebalo uvesti u upotrebu.

Izvor: B92

Sreda, 23.12.2009.

10:55

Default images

Jedna od zanimljivosti u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko dana su računarske tastature koje odgovaraju standardima nedavno ustanovljenog crnogorskog jezika. Osim zbog visoke cene od preko 20 evra, tastature privlače pažnju i zbog podela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Nove tastature ponovo su aktualizovale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Ministar kulture i medija Crne Gore Branislav Mićunović, inače veliki zagovornik novog jezika, ovako je pokušao da praktičnim primerima opravda nova slova.

- Osim pridjeva kozji, glagola izjljegnuti, recite nam još neku riječ sa glasom zj?

Branislav Mićunović: Iznenadili biste se koliiko ima puno riječi. Jako puno riječi.

- Pa recite nam neku.

Branislav Mićunović: Pa ima zjaga, ima kozji, ima dosta.

- Osim, osim izjesti, zjaga i kozji.

Branislav Mićunović: Pa jeste li vi protiv tog glasa?

Da ne postoji samo podeljenost za crnogorski jezik i protiv njega pokazuje i podatak da se u taboru procrnogorskih jezikoslovaca lome koplja oko još jednog novog slova, istog onog koje postoji u makedonskom jeziku, a izgovara se dz.

Branislav Mićunović: Mislim da ste u pravu, mislim da je i DZ trebalo vratiti.

- Pa da nam se azbuka ne zove azbuka nego adzbuka?

Branislav Mićunović: Hahaha, je li mi vodimo neki razgovor ili ja dajem izjavu neku na ovu temu? Možemo da otvorimo tu temu, nije problem.

- Samo izvolite.

Branislav Mićunović: Ja zbilja žalim što dz nije ušlo. Mislim da bi to onda bilo kompletno i taj glas dz je vrlo prisutan u crnogorskom govoru.

Međutim, iako postoje tastature, još ne postoji provera napisanog u programu Vord koji ispravlja greške u kucanju, tako da novu tastaturu mogu da koriste samo oni koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju dvaput više novca za crnogorsku tastaturu nego što bi dali za standardnu srpsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: