Ministar kulture o novim slovima

Podgorica -- Ministar kulture Crne Gore kaže da je uvođenje novih slova u crnogorski jezik opravdano i ističe da bi još neka nova slova trebalo uvesti u upotrebu.

Izvor: B92, TV Vijesti
Podeli

Jedna od zanimljivosti u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko dana su računarske tastature koje odgovaraju standardima nedavno ustanovljenog crnogorskog jezika. Osim zbog visoke cene od preko 20 evra, tastature privlače pažnju i zbog podela koje vladaju u crnogorskoj javnosti zbog naziva jezika koji se koristi.

Nove tastature ponovo su aktualizovale debate o opravdanosti novog crnogorskog pravopisa, a još više zbog novih grafema koje su Crnogorci preuzeli od Poljaka.

Ministar kulture i medija Crne Gore Branislav Mićunović, inače veliki zagovornik novog jezika, ovako je pokušao da praktičnim primerima opravda nova slova.

- Osim pridjeva kozji, glagola izjljegnuti, recite nam još neku riječ sa glasom zj?

Branislav Mićunović: Iznenadili biste se koliiko ima puno riječi. Jako puno riječi.

- Pa recite nam neku.

Branislav Mićunović: Pa ima zjaga, ima kozji, ima dosta.

- Osim, osim izjesti, zjaga i kozji.

Branislav Mićunović: Pa jeste li vi protiv tog glasa?

Da ne postoji samo podeljenost za crnogorski jezik i protiv njega pokazuje i podatak da se u taboru procrnogorskih jezikoslovaca lome koplja oko još jednog novog slova, istog onog koje postoji u makedonskom jeziku, a izgovara se dz.

Branislav Mićunović: Mislim da ste u pravu, mislim da je i DZ trebalo vratiti.

- Pa da nam se azbuka ne zove azbuka nego adzbuka?

Branislav Mićunović: Hahaha, je li mi vodimo neki razgovor ili ja dajem izjavu neku na ovu temu? Možemo da otvorimo tu temu, nije problem.

- Samo izvolite.

Branislav Mićunović: Ja zbilja žalim što dz nije ušlo. Mislim da bi to onda bilo kompletno i taj glas dz je vrlo prisutan u crnogorskom govoru.

Međutim, iako postoje tastature, još ne postoji provera napisanog u programu Vord koji ispravlja greške u kucanju, tako da novu tastaturu mogu da koriste samo oni koji su stručni u novom pravopisu i kojima ne smeta da daju dvaput više novca za crnogorsku tastaturu nego što bi dali za standardnu srpsku.

Info

strana 1 od 885 idi na stranu