Bilt: Pravi trenutak za kandidaturu

Šef švedske diplomatije Karl Bilt ocenjuje da "jeste pravi trenutak" za to da Srbija zatraži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.12.2009.

15:14

Default images

Stavljanje na snagu trgovinskog sporazuma s Unijom je otvorilo vrata Beogradu za podnošenje kandidature za članstvo u EU, sutra u Stokholmu, rekao je Bilt, sažimajući rezultate švedskog predsedavanja Unijoi

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je za to pravi čas, imajući u vidu da većina podržava nameru srpskih vlasti da zatraže status kandidata, dok su neke članice EU uzdržane, Bilt je odgovorio: "Mislim da jeste".

I, kako je objasnio, to je jedan bitan elemenat sveukupnog važnog preokreta i zamaha u pridruživanju zapadnog Balkana, koje je pre šest meseci zastalo.

"Činjenica da je stupio na snagu prelazni trgovinski sporazum (EU-Srbija), koji otvara vrata srpskoj kandidaturi za članstvo, predstavlja veoma važan sastavni deo sveukupnog novog uzleta u procesu ulaska zemalja zapadnog Balkan u EU", dodao je šef švedske diplomatije.

Na pitanje hoće li Švedska u junu, čak i ako se desi da preostali optuženi od Haškog suda ne budu uhapšeni, pokrenuti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, Bilt je uzvratio da smatra da će vlada u Stokholmu "biti u položaju da tad počne ratifikaciju" SSP-a.

Dodao je da se može jedino postaviti pitanje "ima li neke teoretske mogućnosti" da u međuvremenu dođe do značajnijeg negativnog preokreta u saradnji Beograda s Haškim sudom, što bi to dovelo u pitanje. Ali je odmah naglasio da misli da niko takvu mogućnost ne vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: