Budžet bez podrške SVM-a

Beograd -- U Skupštini sutra bi poslanici trebalo da glasaju o budžetu za 2010, ali je većina i dalje pod znakom pitanja, jer će četiri poslanika SVM-a biti protiv.

Izvor: B92
Podeli

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor za B92 kaže da u tom stavu ostaju principijelni. On objašnjava da je ove godine prvi put ispoštovana ustavna obaveza da Vojvodina dobije sedam odsto iz republičkog budžeta, ali samo formalno.

Kako navodi Balint Pastor, 42 odsto od te sume trebalo bi da ide u kapitalne investicije u pokrajini, što u predlogu budžeta nije ispoštovano.

“Mi smo ove argumente izneli još pre desetak dana i dva puta smo razgovarli sa ministarkom finansija koja je pokazala spremnost za razgovore, ali jednostavno do dogovora nismo uspeli da dođemo”, rekao je Pastor.

“Ako se predlog budžeta usaglasi sa Ustavom Srbije, mi ćemo vrlo rado glasati za budžet. Ukoliko ostane u ovoj formi - mi nećemo biti u mogućnosti da ga podržimo”, najavio je on.

Šefica poslaničkog kluba “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija nada se da će budžet dobiti potrebnu većinu, ali nije želela da kaže na čije glasove vladajuća većina računa umesto Saveza vojvođanskih Mađara.

“Interes građana je da Skupština usvoji budžet i ja verujem da će se mnogi poslanici rukovoditi tim interesom”, rekla je ona.

“Verujem da zahtev vojvođanskih Mađara nije pitanje za budžet i da je republički budžet u punoj meri ispoštovao ustavnu obavezu o visini sredstava koja se određuju za AP Vojvodinu”, smatra Nada Kolundžija.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji danas u Beč vodi delegaciju poljoprivrednika iz Jagodine, kaže da je sigurno da će se vratiti u zemlju do glasanja o budžetu.

“Što se tiče glasanja za budžet u ponedeljak se vraćam iz Beča, biću u Skupštini i glasaću za budžet”, najavljuje Marković.

“Zbog mene nikada neće biti problem, jer ovo je najbolja vlada koju ću uvek podržavati”, rekao je on.

Kako je nedavno izjavio guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, budžet mora da bude usvojen do 21. decembra, da bi bord direktora MMF-a na sednici koja je zakazana za isti datum, dakle za sutra, razmatrala program sa Srbijom.

Ako ta šansa bude propuštena, o kreditnom aranžmanu odlučivaće se tek u drugoj polovini januara.

Info

strana 1 od 885 idi na stranu