Usaglašen sporazum o klimi?

Kopenhagen -- Svetski lideri i noćas u Kopenhagenu zbog zastoja u pregovorima. Nacrt sporazuma bez obavezujućih ciljeva i bez rokova za izvršenje.

Izvor: B92
Podeli

UN su tražile od svetskih lidera da ovu noć ostanu u Kopenhagenu zato što je na klimatskom samitu došlo do zastoja u pregovorima. Poslednjeg dana Samita usaglašen je nacrt klimatskog sporazuma koji, kako prenose svetski mediji, ne sadrži jasno određene i obavezujuće ciljeve smanjenja emisije štetnih gasova za pojedinačne države, niti postavlja tačan datum kada će ugovor biti završen.

Dramatičan završetak klimatskog samita u Kopenhagenu - u situaciji koju su delegati većine zemalja nazvali zbunjujućom, i ocena da je skup u krizi, usaglašen je završni dokument.

Ipak tu nije bio kraj mukotrpnih pregovorima. Američki predsednik Barak Obama upozorio je da vreme za usvajanje konačnog klimatskog dogovora ističe

"Naučne procene kada je reč o klimatskim promenama ne mogu se dovoditi u pitanje, na ovom samitu jedino što nije izvesno jeste da li smo sposobni da uradimo nešto svi zajedno", poručio je Obama.

Na Obamine reči da su učesnici samita u Kopenhagen došli da rade, a ne da pričaju, predsednik Bolivije podsetio je da razvijeni pre svega moraju da ispune obaveze iz Kjoto protokola.

O potrebi saradnje i međusobnog poverenja govorio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Potrebna nam je kompletniji i efikasniji mehanizam, kako bismo došli do dokumenta koji će biti obavezujući za sve zemlje. Naravno, sporazum se mora zasnivati na principima pravde i odgovornosti", kazao je on.

U međuvremenu, mediji su preneli da su bilaterlani razgovori predsednika Sjedinjenih Država i premijera Kine, dve zemlje od čijih odluka u velikoj meri zavisi uspeh konferencije o klimatskim promenam, bili uspešni.

Ipak, ni Peking, ni Vašington, nisu bitno promenili prvobitne ponude za smanjenje emisije štetnih gasova.

Među 110 državnika koji prisustvuju Završnom zasedanju je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Evropska unija obavezala se da će do 2020 godine smanjiti zagađenje za 30 odsto.

Info

strana 1 od 885 idi na stranu