Užice: Raste broj vakcinisanih

Drugog dana vakcinacije na području koje pokriva Zdravstveni centar Užice, zabeležen je blagi porast pacijenata koji se vakcinišu.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

19:04

Default images

Na populaciju od preko 330 hiljada ljudi, vakcinisano je samo 159 ljudi, što jasno ukazuje da zdravstveni radnici nisu pohrlili za vakcinom. Iako se očekivalo da će zbog epidemije gripa u prvom talasu biti veći broj vakcinisanih, za sada niko ne može da prognozira kakav će odziv biti do kraja zime.

Iako u čekaonici užičkog Doma zdravlja nema gužve za vakcinaciju, portparolka Zdravstvenog centra Užice, Danijela Vasiljević, kaže da su zadovoljni odzivom prvog dana imunizacije.

“Juče je vakcinisano 159 pacijenata, bilo ih je iz svih grupa, znači i iz zdrave populacije, zdravstvenih radnika, rizičnih grupa, odziv je dobar. Danas je stanje znantno bolje, šta više, očekujem da će biti duplo više vakcinisanih pacijenata“, očekuej ona.

Među onima koji su najozbiljnije shvatili vakcinaciju su ljudi koji spadaju u rizičnu grupu:

“I zbog lične i porodične sigurnosti, prijatelja.“

“A narod treba da zna da je 1844. godine počela vakcinacija u ovom gradu.“

Među vakcinisanima niko se nije žalio na neželjene efekte, koji mogu biti u blagoj formi, a obično su u vidu bola na mestu aplikacije, kaže dr Slađana Škoro.

“Može da se desi mialgija, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, drhtavica. Međutim, one najčešće prolaze bez ikakvog tretmana, u roku od jednog do dva dana. Međutim, kao i za svaku vakcinu mogu da se jave neke teže reakcije, ali su one zaista veoma retke“, objašnjava ona.

Zdravstveni centrar Užice pokriva populaciju od preko 330 hiljada ljudi, a koliki će odziv na vakcinaciju biti, niko od zdravstvenih radnika ne može da proceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: