Simatović na privremenoj slobodi

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odobrilo je zahtev optuženika Franka Simatovića da bude privremeno pušten na slobodu, tokom zimske pauze u radu Tribunala.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pauza u radu suda traje od 16. decembra do 15. januara. Prilikom donošenja odluke, Veće je uzelo u obzir navode Simatovićevih branilaca da je poslednje ovogodišnje zasedanje Pretresnog veća u slučaju protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića zakazano za 15. decembar i da će postupak biti nastavljen 18. januara.

Odbrana je, u podnesku, navela da se Simatović dobrovoljno predao Tribunalu, da je prilikom svakog dosadašnjeg privremenog boravka na slobodi u potpunosti poštovao sve naloge suda i da Vlada Srbije jamči da će se optuženi vratiti u Hag.

Advokati su, takođe, primetili da bi Stanišićev boravak u Beogradu olakšao pripreme odbrane, koja još nema kancelariju u Hagu.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine. Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju.

Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali, zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Info

strana 1 od 885 idi na stranu