Poziv građanima da daju krv

Beograd -- Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je građane da, zbog smanjenih rezervi, dobrovoljno daju krv.

Izvor: Tanjug
Podeli

Institut obaveštava građane da se dnevni priliv krvi u ekipama Instituta postepeno, ali znatno smanjuje zbog epidemije gripa, kao i zbog izmena u kalendaru nastave u školama i izmena datuma jesenjeg i zimskog raspusta, navedeno je u saopštenju tog instituta.

To je poremetilo realizaciju planiranih akcija davanja krvi u školama, na fakultetima, u brojnim firmama i kompanijama i dovelo do smanjenog odziva građana u ranije zakazanim akcijama davanja krvi.

Uočeni trend smanjenog odziva davalaca krvi će se, nažalost, nastaviti i u narednom periodu zbog mogućeg porasta broja obolelih od gripa, ali i zbog predstojećih novogodišnjih i verskih praznika i loših vremenskih prilika, kada je odziv davalaca krvi znatno smanjen, dodaje se u saopštenju.

Iako trenutno raspolaže zadovoljavajućim rezervama krvi, Institut za tranfuziju krvi poziva sve zdrave građane da daju krv u Institutu u Ulici svetog Save 39, u autobusu na Trgu Republike, u kliničko-bolničkim centarima Zemun, Zvezdara i Dr Dragiša Mišović, ili u službi za transfuziju krvi u svom mestu stanovanja, da bi zdravstveni sistem bio spreman da funkcioniše i u vanrednim uslovima.

"Institut moli građane da i ovom prilikom pokažu solidarnost sa obolelim sugrađanima i pomognu nam da zajednički prebrodimo težak period koji je pred nama. Direktore firmi, kompanija i škola pozivamo da pokažu veći stepen kooperativnosti i podrške u organizovanju akcija davanja krvi u svojim sredinama", navodi se u saopštenju.

Društvo

Prilozi za decu Miloševca

Beograd -- U okviru manifestacije Ulica otvorenog srca, koju će TV B92 uživo prenositi, biće prikupljani prilozi za Centar za porodični smeštaj dece Miloševac.

Društvo četvrtak 31.12. 11:22 Komentara: 1

Oprezno pri čestitanju

Beograd -- Građani bi u novogodišnjoj noći trebalo da izbegavaju poljupce, a ako su bolesni trebalo bi da odustanu od proslave, kaže epidemiolog Veljko Đerković.

Društvo četvrtak 31.12. 08:04 Komentara: 13
strana 1 od 143 idi na stranu