Tajland: Pronađeno 35 tona oružja

Bankog -- Vlasti Tajlanda podigle su optužnicu protiv petorice stranaca za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Avion u kojem su bili sleteo je u Bangkok sa 35 tona severnokorejskog oružja i municije. Tajlandske vlasti uhapsile su prekjuče četvoricu državljana Kazahstana i jednog Belorusa, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija kojom se zabranjuje transport određene vrste oružja u Severnu Koreju ili iz nje, preneo je Glas Amerike.

Tajlandska policija je saopštila da je pomenuti avion poleteo iz Severne Koreje i sleteo u Bangkok da dopuni gorivo. Policija takođe navodi da je posada najpre planirala da napuni rezervoar u Šri Lanki, dok konačno odredište aviona nije poznato.

Petorica muškaraca demantuju da su učinili bilo šta pogrešno i tvrde da nisu znali da je njihov avion, koji je registrovan u Gruziji, prevozio bilo kakvo oružje.

Oni će se danas pojaviti na sudu. Tajlandski izvori navode da su vlasti reagovale posle informacije koju su dale Sjedinjene Države, ali Vašington to nije potvrdio.

Jedan tajlandski zvaničnik rekao je da su SAD zatražile od vlasti u Bangkoku da istraži avion i njegov tovar.

"SAD su zatražile našu saradnju u istrazi o sumnjivom avionu. On je poleteo iz Severne Koreje, a uputio se ka jugu Azije, najverovatnije u Pakistan", rekao je taj zvaničnik za britansku agenciju Rojters.

Portparol vlade Panitan Vatanajagorn rekao je da je akcija izvedena pošto se avion spustio na aerodrom "Don Muang" u Bangkoku i u njemu pronađen "sumnjivi" tovar.

Info

strana 1 od 885 idi na stranu