Dinkić: Dinar stabilan

Niš -- Ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić ocenio je da će dinar ostati stabilan i da je prošlonedeljno kolebanje bilo prolazno.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Dinar može da fluktuira, ali ne drastično. U slučaju drastičnije fluktuacije, Narodna banka Srbije, koja raspolaže rekordnim deviznim rezervama od preko 10 milijardi evra, mora brže da reaguje", rekao je Dinkić novinarima posle otvaranja novog informatičkog centra "Pakom grupe" u Nišu.

On je istakao da bez stabilnog dinara nema stabilne ekonomije i da je ta činjenica jasna i guverneru NBS Radovanu Jelašiću.

"Trendovi poslednjih dana ukazuju na jačanje dinara u odnosu na evro, dinar se stabilizuje i on će biti stabilan do kraja godine i u narednom periodu", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, treba se navići na fluktuaciju dinara, ali, kako je napomenuo, neće se ponoviti situacija koju smo imali krajem prošle godine, kada su efekti ekonomske krize bili najveći.

Tada su, dodao je Dinkić, banke u panici počele da naplaćuju kredite preduzećima i iz zemlje je u poslednjem kvartalu 2008. godine izneto milijardu evra.

Sada, prema oceni Dinkića, nemamo takvu situaciju i prošlonedeljno fluktuiranje dinara treba shvatiti kao prolazno.

Ekonomija

MMF dolazi u februaru

Beograd -- Ministarka finansija Dijana Dragutinović najavila je da će u februaru u Srbiju doći tehnička misija MMF, koja bi trebalo da analizira poreski sistem.

Ekonomija četvrtak 31.12. 11:35 Komentara: 4
strana 1 od 98 idi na stranu