Tiodorović: Moguć raniji raspust

U Srbiji se povećava broj novih slučajeva novog gripa među decom i nije isključena mogućnost da zimski raspust počne ranije, kaže Branislav Tiodorović.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2009.

13:34

Default images

Član radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović kaže za B92 da se u Srbiji poslednjih dana postepeno povećava broj obolelih od novog gripa, pa se može reći da je počeo drugi talas. On je naveo da se novi slučajevi u najvećoj meri pojavljuju među decom školskog i predškolskog uzrasta, pa nije isključena mogućnost da zimski raspust počne ranije.

"Moram da napomenem da smo mi već pripremili mogući scenario ako se taj broj bude povećavao brže, odnosno intenzitet naglo rastao, da ćemo onda predložiti prosvetnim vlastima da se praktično preduzmu mere da ovaj deo školskog raspusta počne već 21. eventualno 23. decembra", rekao je Tiodorović.

"Još imamo vremena narednih dana da, procenjujući epidemiološku situaciju i na osnovu podataka koje svakodnevno pratimo, donesemo eventualno takav predlog, dakle još se na tome radi", naveo je on.

On dodaje da se novi udarni talas novog gripa može očekivati za oko nedelju dana.

"Za očekivati je da će taj talas dostići neki vrhunac negde tamo između 17. i 22. decembra, koji neće biti intenziteta većeg nego prethodni, dakle nekog srednjeg intenziteta. Ipak, napominjem da mi očekujemo onaj pravi pandemijski udar u periodu kraja januara ili početkom februara, odnosno od početka drugog polugodišta školske godine", rekao je Tiodorović.

Tiodorović, koji je bio i predsednik tenderske komisije za nabavku pandemijske vakcine, nije zadovoljan time što švajcarski Novartis kasni sa isporukom.

Ugovorom je bilo predviđeno da Jugohemija Miroslava Miškovića, kao zastupnik Novartisa, do 8. decembra, što je bilo prekjuče, isporuči pola miliona doza vakcina protiv novog gripa, a za sada je stiglo samo 140 000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: