Ekonomska korist od deblokade

Nakon što od 1. januara EU počne primena Prelaznog trgovinskog sporazuma korist u Srbiji bi pre svega trebalo da očekuju izvozno orijentisani privrednici.

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2009.

00:52

Default images

Odmrzavanjem sporazuma mogu biti zadovoljni i poljoprivrednici koji su u Evropsku uniju do sada izvozili polovinu od ukupnog izvoza Srbije u oblasti poljoprivrede. Analitičari navode i da će dvostrana primena sporazuma, zbog sigurnosti izvoza iz Srbije u Uniju, pozitivno uticati i na privlačenje stranih investicija.

Vlasnik "Ist pointa" Zoran Drakulić očekuje da će deblokada sporazuma omogućiti bolju realizaciju poslovnih veza srpskih privrednika, kao i lakši protok roba.

Predsednik Grupe "Denjub fuds" Rade Pribičević smatra da će sada dvostrani sporazum povećati razmenu između EU i Srbije, ali ne u i konkretno u kompaniji na čijem je čelu.

"Mislim da ovo samo po sebi neće imati značajan efekat na našu mogućnost da se pojavimo na tržištima EU, pre svega što su ta tržiša, zbog velikog nivoa konkurentnosti, za nas još uvek pre svega skupa“, smatra Pribičević.

Da bi srpski proizvodi našli mesto na zahtevnom evropskom tržištu moraće da poboljšaju kvalitet, ukazuje i predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

"Mi bukvalno ulazimo u taj ugovorni odnos sa EU koji podrazumeva i drugačije standarde. Sve to podrazumeva i jedan kvalitetniji nivo konkurentnosti kompletne srpske privrede i pojeftinjenje tog proizvoda koje će biti direktno zbog akumuliranja porekla roba. To će i za strane investitore značiti kvalitetnije pozicioniranje Srbije kao ozbiljne destinacije za njihovo investiranje", smatra Bugarin.

On očekuje da bi efekat deblokade mogao biti i smanjenje trgovinskog deficita sa Unijom.

“Ako se radi o tekstilcima ili nekom ko proizvodi čarape, a uvozi predivo iz EU, on nije mogao da izvozi u zemlje CEFTA, a u ovom slučaju će moći i to da uradi”, objašnjava on.

“Sa druge strane, ako uvozite neke delove iz Bosne, Albanije, Crne Gore, a ovde radite finalizaciju, pre toga ste mogli da izvozite samo u CEFTA region, a sada ćete moći da izvozite u zemlje EU”, kaže Bugarin.

U kompaniji koju je Vlada Srbije spasla od dugova, pančevačkoj "Petrophemiji", sigurni su da imaju kupce na evropskom tržištu.

Generalni direktor Petrohemije Saša Pavlov kaže da je tržište Evropske unije glavno izvozno tržište za tu kompaniju, a posebno je istakao da evropski kupci znače i sigurno plaćanje "Petrohemijinih" proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: