Nikolić: Na Voždovcu sa DSS-NS

Naprednjaci i koalicija DSS-NS formiraće vlast u opštini Voždovac. Ispod cenzusa ostali su SRS, G17 plus i LDP.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 07.12.2009.

13:44

Default images

Dan posle lokalnih izbora na Voždovcu, Srpska napredna stranka tvrdi da je već obezbedila većinu za formiranje opštinske vlasti i da će joj partner biti koalicija DSS-Nova Srbija. Osim ubedljive pobede naprednjaka, koji su osvojili 26, od ukupno 56 odborničkih mandata, lokalne izbore na Voždovcu, treće u poslednjih godinu i po dana, obeležilo je to što su cenzus prešle samo četiri stranke.

Kao i na izborima u junu, lista koju predvodi DS i ovoga puta je druga, ali sa većom razlikom, a odbornike u lokalnoj skupštini Voždovca imaće još koalicija SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija.

Svi ostali - uključujući LDP, G17 plus i radikale - ostali su ispod crte.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić već najavljuje formiranje vlasti na Voždovcu sa Demokratskom strankom Srbije.

"Mislim da možete do Srpske nove godine da očekujete kontituisanje lokalne skupštine i sve ide u prilog tome da će je SNS i lista DSS-NS formirati sa većinom od 32 odbornika, prema 24”, najavio je Nikolić.

Gradonačelnik Beograd Dragan Đilas posle rezultata koje je ostvario DS nije se pojavljivao pred kamerama, već je samo za agenciju Beta rekao da je očigledno da građani nisu bili zadovoljni opštinskom upravom koju je predvodila njegova stranka.

Marko Đurišić iz DS-a, ne krije da njegova stranka nije zadovoljna rezultatima.

"Mi analiziramo i analiziraćemo rezultate, ja mogu da kažem, u svoje ime, da je ovo loš izborni rezulatat, ali mi možemo i hoćemo bolje i to ćemo pokazati na narednim izborima", kaže Đurišić.

Portparol DSS-a Andreja Mladenović kaže da je koalicija DSS-NS zadovoljna sa osvojenih šest mandata jer će sa SNS-om formirati vlast.

"SNS je jedini partner sa kojim je DSS spreman da ide u koaliciju i da jedino sa tom strankom može da pregovora o koaliciji", istakao je Mladenović.

Koalicija DSS-NS, prema Mladenovićevim rečima, smatra da su rezultati izbora na Voždovcu pokazali da su u Beogradu i u Srbiji potrebne promene i da bi uskoro trebalo da uslede i vanredni parlamentarni izbori.

U parlament će ući još samo SPS sa četiri mandata. SRS, LDP i G17 plus nisu prešle cenzus.

Liberalnodemokratska partija ocenila je da njeni rezultati na izborima u opštini Voždovac predstavljaju opomenu i pouku.

Na izborima u opštini Voždovac, LDP nije uspeo da dobije mandate za ulazak u lokalnu skupštinu, iako je broj glasova na samoj granici cenzusa i za četvrtinu veći nego na izborima održanim u junu, navodi se u saopštenju.

LDP je na izborima u Kostolcu osvojio osam odsto glasova , što smatra putokazom za motivaciju uzdržanih birača u beogradskim opštinama.

Potpredsednica G17 plus Verica Kalanović nije zadovoljna izbornim rezultatom koji je ta stranka ostvarila na izborima u opštini Voždovac.

Ona je ocenila da je taj rezultat pored ostalog pokazatelj potrebe za modernizacijom i reformama u stranci.

"Imali smo mlad odbor, imali smo ljude koji nisu još uvek dovoljno profilisani, imali smo ljude pred kojima je tek budućnost i smatram da u ovom trenutku nisam nezadovoljna njihovom mladošću, ali sam nezadovoljna što im nismo dali šansu pre dve godine, danas bismo imali bolji rezultat", smatra Kalanovičeva.

U SRS-u i dalje analiziraju i svoj nastup i loš rezultat. Ipak pravdaju se tvrdnjom da nisu imali jednake uslove kao druge partije.

Za naprednjake, kako sami kažu ovo je dokaz da je vreme za promenu vlasti i na republičkom nivou.

"Nemate bolju akciju od izbora gde ima 140 hiljada upisanih birača i gde vlast katastrofalno izgubi. Dešava se nešto što treba rešiti u skladu sa demokratskom procedurom, a nikakom izlaskom građana na ulice. Očigledno je da vlast sada treba da se uozbilji i da shvati da ne postoji mandat koji treba čuvati po svaku cenu", poručio je Tomislav Nikolić.

Ovo su bili treći izbori na Voždovcu za poslednjih godinu i po dana. Iako je izlaznost bila nešto veća nego u junu, ipak je 60 odsto Voždovčana juče ostalo kod kuće.

Prema konačnim rezultatima Opštinske izborne komisije Voždovca, za SNS je glasalo 37 odsto glasača, dok je Koaliciju "Za bolji Voždovac" podržalo 28,45 odsto izašlih birača.

Koalicija DSS-NS sa 8,57 odsto glasova dobila je šest odborničkih mesta, a koalicija SPS-PUPS-JS je sa 6,54 odsto glasova osvojila četiri mandata. Cenzus nisu prešle ni G17 plus, ni SRS, ni LDP.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stoiljković ocenio je, gostujući u Kažiprstu B92, da su ovi rezultati očekivani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: