EU deblokirala Prelazni sporazum!

Evropska unija odblokirala je Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, koji će početi da se primenjuje od 1. januara 2010. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.12.2009.

00:25

Default images

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su u Briselu odlučili da stave na snagu Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom zato što vlasti u Beogradu sprovode ključne evropske reforme i taj trgovinski sporazum, kao i zato što je tužilaštvo Haškog suda zadovoljno saradnjom s Beogradom.

To se navodi u zaključcima zasedanja ministara inostranih poslova EU, koji su zatražili da "Srbija održi ravan tih napora kako bi se postigli dodatni povoljni rezultati" u saradnji Beograda s Tribunalom u Hagu.

Šefovi diplomatija evropske 27-orice su "ponovo izneli stav da Srbija, sa svojim jakim kapacitetom državne uprave, može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusta kandidata (za članstvo u EU), čim svi nužni uslovi budu ispunjeni".

Ministri EU su "pozdravili predanost koju Srbija ostvaruje u evropskoj integraciji kroz sprovodjenje ključnih reformi u skladu sa evropskim standardima i postepenim postizanjem rezultata.

U zaključcima ministarskog sastanka ukazuje na zaključke Saveta ministara od 29. aprila prošle godine kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, i stavlja do znanja da je "Savet odlučio da Evropska unija počne s primenom Prelaznog sporazuma".

Srbija i EU potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Pelazni trgovinski sporazum 29. aprila 2008, ali je njegova primena bila uslovljena punom saradnjom sa Haškim tribunalom, odnosno hapšenjem preostalih haških optuženika. Holandski ministar Maksim Ferhagen je novinarima rekao da će EU trgovinski sporazum primenjivati od 1. januara 2010.

On je saopštio da je Bramerc danas šefovima diplomatija EU rekao da povoljno ocenjuje saradnju Beograda s Haškim sudom i da su "srpske vlasti učinile i čine sve što mogu" u saradnji s tribunalom u Hagu.

Bramerc je, dodao je Ferhagen, istakao da srpski zvaničnici koji su uključeni u saradnju s Haškim sudom, "ozbiljno i predano delaju u veoma teškim i opasnim okolnostima".

Šef holandske diplomatije je dodao da mu je Bramerc, međutim, u junu predočio da "ima osećaj da bi srpske vlasti mogle učiniti i više" u saradnji sa sudom u Hagu.

Holandski ministar je dodao da su se šefovi diplomatija EU saglasili da je nužno da se nastavi pritisak na Beograd da bi tamošnje vlasti nastavile da istim intenzitetom sarađuju s tribunalom u Hagu.

Ferhagen je rekao da se nada da će u međuvremenu biti uhapšeni preostali haški optuženici i napomenuo da, ako to ne bude učinjeno, onda će za dalju saradnju Srbije i EU u junu 2010. osnova biti ocena haškog tužioca Bramerca.

Šef holandske diplomatije je naveo da smatra da je zato "preuranjeno" da Srbija podnese ubrzo zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i da treba najpre početi ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dobiti ocenu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma EU-Srbija.

Očekivanja od primene sporazuma

Srbija je od 30. januara ove godine već počela da jednostrano da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum kojim su carine na robu iz EU ukinute ili smanjene za pet do 20 odsto.

Stupanjem u ovakav ugovorni odnos sa Unijom srpski izvoznici dobli su garanciju da i dalje mogu da izvoze svoje proizvode bez carina. Primena trgovinskog sporazuma znači da srpski privrednici više ne moraju da brinu da li će EU ponovo uvesti carine za proizvode koji dolaze iz naše zemlje.

O značaju deblokade Prelaznog trgovinskog sporazuma možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: