Dačić: Niko nema pravo da preti

Policija preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje prete ekipi serijala "Insajder", izjavio je ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Nedelja, 06.12.2009.

13:47

Default images

Pretnje ekipi emisije “Insajder” postale su još intenzivnije i brutalnije u poslednjih 24 sata. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da je policija preduzela sve mere na otkrivanju osoba koje prete. Pronalaženje počinilaca i njihovo oštro kažnjavanje, zatražili su i ministarka pravde Snežana Malović i Nezavinso udruženje novinara Srbije.

Nakon emitovanja emisije “Insajder” koja se bavila kriminalnim delima pojedinih vođa navijača klubova u Srbiji, pretnje su učestale na Fejsbuk stranici Brankce Stanković (komentari su u izvornom obliku i nisu lektorisani): Komentari su u izvornom obliku i nisu lektorisani: U isto vreme u Beogradu su se pojavili novi grafiti kojima se širi mržnja i nasilje, ali i oni koji su upereni protiv Televizije B92.
Grafiti osvanuli u Beogradu (B92)
Ministar policije Ivica Dačić kaže da policija traga za osobama koje prete ekipi “Insajdera”.

“Policija je preduzela sve mere na zaštiti svih onih koji su radili emisiju ‘Insajder’ i naravno mi smo do sada gotovo otkrili sve pretnje koje su u poslednjih godinu i po dana bile upućivane novinarima, bez obzira da li su bile putem interneta ili na drugi način”, kaže Dačić.

“Znači, ukoliko bude bilo moguće doći do onih koji zaista stoje iza takvih pretnji. Svi će oni biti sankcionisani”, poručuje ministar.

Dačić je podsetio da je više puta isticao da će MUP i policija maksimalno zaštititi sve one koji se bave poslom od javnog značaja, kao što je novinarska profesija.
Osuðuju pretnje ''Insajderu'' - Ivica Daèiæ i Dragan Bujoševiæ (Tanjug)
On je ponovio da se zalaže, u saradnji sa novinarskim udruženjima, da se pronađe forma kako bi se još više istakao značaj novinarske deletnosti.

"Napadi na policijace, novinare, hitnu pomoć... su zaista stvari koje treba da se maksimalno i najoštrije sankcionišu", zaključio je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

I ministarka pravde Snežana Malović očekuje da se izvršioci što pre nađu pred sudijama.

Ona kaže da je Ministasrtvo pravde pokazalo stav kada je u avgustu predložilo izmene Zakona o krivičnom postupku kojima se napad na novinara tretira napad na služvbeno lice.

Ministarka Malović kaže da očekuje da se nadležni organi oštro suprotstave ovakvom nasilju.

Glavni urednik lista “Politika” Dragan Bujošević upozorava da policija mora ozbiljno da shvati ove pretnje i oštro reaguje.

“Sve pretnje koje su bile shvađene neozbijnno rezultirale su na kraju krajeva sa najgorim mnogućim ishodom”, podseća Bujošević.

“Policija mora da reaguje odmah jer ovde nije reč o navijačima, ovde je reč o kriminalcima. Ako neko može da Vam poreti smrću, taj nije navijač, nego kiriminalac i potencijalni ubica i policija mora da reaguje odmah”, poručuje on.

Pretnje ekipi “Insajdera” juče je osudio i predsednik Srbije Boris Tadić i naveo da država neće tolerisati nasilje huligana i kriminalaca.

Država je preduzela sve mere zaštite, a nadležni državni organi reagovaće u skladu sa zakonom, uhapsiti i procesuirati svakog ko ugožava tuđe živote, rekao je Tadić.

NUNS traži istragu o pretnjama i zaštitu novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od nadležnih državnih organa da u najkraćem mogućem roku otkriju i procesuiraju sve one koji prete autorki "Insajdera" Brankici Stanković i njenom timu, kao i zaštitu ugroženih novinara.
"Činjenica da su se pripadnici podzemlja prepoznali u emisiji 'Insajder' posvećenoj nasilju na sportskim terenim i van njih i osilili da prete uglednim novinarima pokazuje da obračun u koji je država ušla sa njima i njihovim zaštitnicima posle smrti Brisa Tatona nije dovoljno efikasan", navedeno je u saopštenju.

To udruženje je upozorilo sve nosioce državnih funkcija da su pretnje upućene novinarima istovremeno "pretnje temeljnim slobodama na kojima počiva svako demokratsko društvo, slobodi izražavanja, slobodi kretanja i prava na rad" i da se ne smeju shvatiti olako i tolerisati.

NUNS je pozvao sportska udruženja i uprave klubova koje podržavaju agresivne "nazovinavijače" i da se, u ime sporta, ali i radi zaštite svojih pravih vernih poklonika, distanciraju od onih koji ih ugrožavaju.

NUNS je pozivao i sve kolege da se solidarišu sa ekipom 'Insajdera' i kroz svoje medije i udruženja pruže podršku Brankici Stanković i njenim saradnicima.

Podsećajući da je nedavnim izmenama Krivičnog zakonika država postavila čvrst pravni okvir za efikasan obračun sa svima onima koji ugrožavaju rad i živote novinara, NUNS je najavio da će se obratiti svim državnim istutucijama, sportskim udruženjima i klubovima i insistirati na zaštiti kolega i njihovog važnog posla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: