Kuća Đure Jakšića pred rušenjem

Zbog dugogodišnjeg nemara, kući u kojoj je tokom službovanja u Kragujevcu živeo Đura Jakšić, preti rušenje.

Izvor: B92

Subota, 05.12.2009.

11:22

Default images

Kragujevčani smatraju da ovaj objekat ima kulturno-istorijski značaj i bore se za njegovo očuvanje, dok stručnjaci tvrde da nema značajnu vrednost. Najteže je svakako stanarima koji strepe da će se kuća urušiti dok spavaju. Najveći liričar srpskog romantizma i jedan od darovitijih srpskih slikara XIX veka Đura Jakšić živeo je u kući dok je kao gimnazijski učitelj crtanja radio u Kragujevcu.

Samo po tabli može se naslutiti da je u ruini od kuće živeo veliki srpski pesnik.

Njene današnje stanare muka je naterala da se u njoj skuće, jer žive od više nego skromnih primanja. Ovaj objekat ne predstavlja opasnost samo za stanare, već i za prolaznike.

. Kragujevčani su čak organizovali i grupu na “Fejsbuku” koja se protivi rušenju kuće ovog pesnika. Više od tri hiljade građana, za kratko vreme, podržalo je zaštitu ovog objekta smatrajući da ima kulturnu i istorijsku vrednost. Zvanične institucije kulture nisu saglasne sa njihovim mišljenjem.

Većinski vlasnik kuće Đure Jakšića je grad Kragujevac koji poslednjih par decenija nije imao novca da uloži u očuvanje ovog objekta. Za bilo kakve rekonstrukcije sada je kasno.

Gorica Stević i njeno dvoje dece, ali i Stojanka Marković hoće novi smeštaj čime će biti zadovoljni. Drugo je pitanje da li će brojni Kragujevčani koji se zalažu za očuvanje objekta biti zadovoljni posle rušenja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: