Kuća Đure Jakšića pred rušenjem

Kragujevac -- Zbog dugogodišnjeg nemara, kući u kojoj je tokom službovanja u Kragujevcu živeo Đura Jakšić, preti rušenje.

Izvor: B92
Podeli

Kragujevčani smatraju da ovaj objekat ima kulturno-istorijski značaj i bore se za njegovo očuvanje, dok stručnjaci tvrde da nema značajnu vrednost. Najteže je svakako stanarima koji strepe da će se kuća urušiti dok spavaju. Najveći liričar srpskog romantizma i jedan od darovitijih srpskih slikara XIX veka Đura Jakšić živeo je u kući dok je kao gimnazijski učitelj crtanja radio u Kragujevcu.

Samo po tabli može se naslutiti da je u ruini od kuće živeo veliki srpski pesnik.

Njene današnje stanare muka je naterala da se u njoj skuće, jer žive od više nego skromnih primanja. Ovaj objekat ne predstavlja opasnost samo za stanare, već i za prolaznike.

.

Kragujevčani su čak organizovali i grupu na “Fejsbuku” koja se protivi rušenju kuće ovog pesnika. Više od tri hiljade građana, za kratko vreme, podržalo je zaštitu ovog objekta smatrajući da ima kulturnu i istorijsku vrednost. Zvanične institucije kulture nisu saglasne sa njihovim mišljenjem.

Većinski vlasnik kuće Đure Jakšića je grad Kragujevac koji poslednjih par decenija nije imao novca da uloži u očuvanje ovog objekta. Za bilo kakve rekonstrukcije sada je kasno.

Gorica Stević i njeno dvoje dece, ali i Stojanka Marković hoće novi smeštaj čime će biti zadovoljni. Drugo je pitanje da li će brojni Kragujevčani koji se zalažu za očuvanje objekta biti zadovoljni posle rušenja

Info

strana 1 od 885 idi na stranu