Svaki drugi Francuz protiv minareta

Pariz -- Skoro svaki drugi Francuz izjasnio se protiv izgradnje minareta, pa čak i džamija u Francuskoj, pokazala je anketa francuskog Instituta za javno mnjenje Ifop.

Izvor: Tanjug
Podeli

Protiv minareta izjasnilo se 46 odsto učesnika ankete, njihovu izgradnju podržalo je 40 odsto, a 14 odsto se nije izjasnilo. Protiv izgradnje džamija u Francuskoj se izjasnilo 41 odsto anketiranih, 19 odsto je podržava, 36 odsto kaže da je indiferentno i četiri odsto se nije izjasnilo, preneli su francuski mediji.

U sličnoj anketi sprovedenoj 2001. godine, samo 22 odsto ispitanika protivilo se izgradnji džamija. U Francuskoj je do rasprave o minaretima došlo nakon referenduma u Švajcarskoj čiji su se građani izjasnili za zabranu izgradnje novih minareta u zemlji.

Mnogi francuski političari izneli su negativan stav o rezultatu referenduma u Švajcarskoj. Međutim, vladajuća partija Ujedinjeni narodni pokret (UMP) pita se o opravdanosti tih zdanja, a ultradesničarski Narodni front Mari Lepena traži održavanje referenduma kao u Švajcarskoj, ali koji bi se šire odnosio na imigraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 198 idi na stranu