Problemi sa fiskalizacijom

Preduzetnici se žale na probleme u fiskalizaciji koji nastaju zbog spore razmene podataka između filijala Poreske uprave.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2009.

11:06

Default images

Za povezivanje poreskog identifikacionog broja sa fiskalnom kasom pri preseljenju preduzeća potrebno je i po dve nedelje, zbog razmene podataka između filijala Poreske uprave, kažu preduzetnici iz Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj.

Problem je u tome što su za fiskalizaciju kase poreskih obveznika nadležne filijale na opštini na kojoj je sedište preduzeća, objašnjavaju poreznici najavljujući reorganizaciju koja bi podrazumevala evidentiranje na nivou cele Srbije.

Pri preseljenju sa jedne opštine na drugu, poslodavac se u poreskoj administraciji susreće s istim problemom u registraciji PIB-a i povezivanju sa fiskalnom kasom kao kada registruje preduzeće. Posao dodatno otežava činjenica ako ima firmu na Zvezdari,, a kasu fiskalizuje na Novom Beogradu.

U Galeb grupi, koja prodaje i servisira ove uređaje, kažu da najviše zapinje u razmeni podataka između filijala Poreske uprave.

"Suština problema je u informacionom sistemu otvorite firmu na Zvezdari. U filijali Poreske uprave na Zvezdari kažu da je sve u redu, a ovlašćeni servis na Novom Beogradu i filijala PU na Novom Beogradu nema podatke o vašoj firmi jer se baza podataka ažurira jednom nedeljno", kaže Aleksandar Zubić iz Poreske uprave. Međutim, u Poreskoj upravi kažu da nije problem jedinstvena baza podataka koja je dostupna ovlašćenim službenicima, već u činjenici da su za fiskalizaciju i defiskalizaciju, ali i poresku kontrolu, i dalje nadležne filijale prema sedištu preduzeća.

"Sadašnja organizaciona struktura, koja poreske obveznike evidentira na filijali gde se nalazi njihovo sedište ili radnja, ne dozvoljava inspektoru sa Čukarice da menja podatke ako su promene na Zvezdari. Odatle je neophodna ova komunikacija", objašnjava Zoran Vasić iz Poreske uprave.

U praksi problem se rešava dobrom voljom poreskih inspektora i njihovih kolega koji im faksiraju podatke, kažu u Galeb grupi navodeći da se u eri elektronskog poslovanja na ovaj način gube dragoceni poslovni sati.

"Imamo paradoks da je Srbija prva zemlja u svetu gde je uspešno sproveden projekat daljinskog očitavanja podataka sa fiskalnih kasa preko GPRS-a, dok filijale Poreske uprave međusobno komuniciraju preko flopi diskova, faksova i telefonom", ocenjuje Zubić.

Uočavajući ove probleme, u Poreskoj upravi su spremni na reorganizaciju koju će uskoro predložiti Ministarstvu finansija.

Čine i napore ka stvaranju jedinstvenog registra poreskih obveznika u kome će provera stanja biti moguća svakog trenutka.

Najavljuju modernizaciju poreske adminstracije zahvaljujući projektu Međunarodnog monetarnog fonda vrednog 20 miliona evra.

"Nova organizacija Poreske uprave bi trebalo da prebrodi tu prepreku odnosno kompletno evidentiranje bi bilo na nivou PU Srbije", navodi Vasić.

Galeb grupa smatra da je primer dobre prakse poreski sistem Republike Srpske kojem preko mreže mogu pristupiti ovlašćeni inspektori i serviseri kojima je uvid potreban.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: