Vlada sutra o budžetu za 2010.

Vlada Srbije će sutra održati sednicu na kojoj će biti razmotren Nacrt budžeta za 2010. godinu, pošto se o predlogu danas izjasne nadležni vladini odbori.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2009.

00:50

Default images

Vlada će danas imati redovnu sednicu, koja je trebalo da bude održana u petak, ali je odložena, međutim budžet za narednu godinu nije na njenom dnevnom redu. Kako je nezvanično rečeno za B92 u Ministarstvu finansija, predlog budžeta će danas razmatrati nadležni vladin Odbor za finansije i tek nakon toga će se o najvažnijem zakonu izjasniti i Vlada.

Predlog budžeta je u petak prošle sedmice upućen svim ministarstvima, koja su poslala svoje zamerke i predloge, rečeno nam je u Ministarstvu finansija.

Podsetimo da je ministarka finansija Diana Dragutinović najavila da će Vlada danas, a najkasnije sutra odlučivati o Nacrtu zakona o budžetu za 2010. godinu.

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković kaže da budžet najverovatnije kasni zbog neophodnih ušteda, jer se svako ministarstvo bori za što više sredstava.

“Budžet za jednu godinu je spisak želja svih resora, ministarstava i ukupne javne potrošnje. Shodno tome, uvek nastupe komplikacije“, navodi on.

“Mislim da smo čak 2004. ili ’05. zbog neusvajanja budžeta imali raspuštanje Vlade, a da pri tom, isto tako i prošle godine, poslednjeg dana se čekalo da SRS dopusti da se u nekoliko minuta do ponoći uopšte budžet i usvoji“, podseća Zdravković.
“Znači, kod nas je dosta prisutan, na prvom mestu, sukob interesa za šta će se trošiti pare za iduću godinu“, ocenjuje on.

Prema zakonu, vlada je morala da usvoji predlog budžeta za narednu godinu najkasnije 1. novembra, a Skupština Srbije do 15. decembra tekuće godine.

Prema postignutom dogovoru s Misijim MMF-a, Vlada bi trebalo da usvoji budžet najkasnije dve nedelje pre sednice Izvršnog odbora MMF-a, koja će biti održana 21. decembra i tada se očekuje potvrda nastavka aranžmana, koji Srbija ima sa Fondom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: