Ključni saveznici SAD za Avganistan

Vašington, Varšava -- Američki predsednik Barak Obama označio je Australiju, Francusku, Rusiju i Italiju za ključne partnere SAD u novoj strategiji za Avganistan.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Kako se očekuje, Obama će sutra, posle tri meseca kolebanja, izneti u javnost novu strategiju za Avganistan, koja bi trebalo da obuhvati dodatnih 30.000 vojnika za borbu protiv talibana i obuci avganistanskih bezbednosnih snaga.

Obama je o ovom pitanju razgovarao sa australijskim premijerom Kevinom Radom, a zatim, telefonom, i sa liderima Velike Britanije, Francuske i Rusije - Gordonom Braunom, Nikolom Sarkozijem i Dmitrijem Medvedevom, preneo je Rojters.

Obama je prošle nedelje o ovoj temi razgovarao i sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

Poljska u Avganistan šalje još 700 vojnika

Poljska će izaći u susret apelu SAD i NATO-a i poslaće u Avganistan oko 700 vojnika kao pojačanje kontingentu od 2.000 vojnika koji u misiji ISAF-a odgovaraju za provinciju Gazni, javlja poljska agencija elektronskih medija IAR.

Premijer Donald Tusk već je razgovarao o tom osetnom povećanju poljskih vojnika u Avganistanu sa predsednikom Lehom Kačinjskim, koji je takođe pristalica te misije NATO-a, a na konferenciji za novinare slanje vojnika nije isključio.

"Odluku ćemo doneti u skladu sa poljskim nacionalnim interesima. Tu misiju NATO-a tretiramo kao investiciju u buduću bezbednost Poljske", kazao je Tusk.

Za razliku od vlade i opozicionih konzervativaca braće Kačinjski, predsednika Leha i bivšeg premijera Jaroslava, poljska opoziciona levica protivi se tome da u Avganistan Poljska šalje nove vojnike.

strana 1 od 197 idi na stranu