S. Koreja:Brisanje nula s novčanica

Seul -- Severna Koreja je "izbrisala" dve nule sa svojih novčanica u pokušaju da se izbori sa inflacijom i trgovinom na "crnom tržištu".

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako je javila je južnokorejska agencija Jonhap, mera je stupila na snagu jutros. "Racio konverzije postavljen je na 1:100, što znači da će novčanica od 1.000 vona od sada nositi oznaku 10 vona", rekao je jedan od izvora južnokorejske agencije.

On je dodao da se "crno tržište u Pjongjangu pretvorilo u haos", jer su žitelji Severne Koreje požurili da konvertuju lokalnu valutu u kineski juan ili američki dolar.

Severnokorejski von, iako istog naziva kao južnokorejska valuta, nije konvertibilan, nema utvrđen kurs i njime se zvanično ne trguje.

Godine lošeg upravljanja privredom, u kombinaciji sa prirodnim katastrofama i sankcijama zbog nuklearanog programa Pjongjanga gotovo su uništili privredu Severne Koreje, navela je britanska agencija Rojters, koja je javila da je vest o brisanju nula došla nedelju dana pre dolaska u Pjongjang specijalnog američkog izaslanika Stivena Bozvorta, koji će sa predstavnicima tamošnjih vlasti razgovarati o tome kako se Severna Koreja može navesti da se odrekne svog nuklearnog programa i vrati pregovorima, koji se vode u okviru "grupe šest nacija" - uz Severnu Koreju i SAD, tu su i Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

strana 1 od 197 idi na stranu