"Dubai vorld" sam odgovara za dug

Dubai -- Vlada Dubaija neće garantovati dugove “Dubai vorlda”, prezaduženog državnog holdinga koji je nedavno tražio moratorijum na 59 milijardi dolara dugovanja.

Izvor: Beta
Podeli

Kreditori Dubai vorlda moraće da pomognu restrukturisanje, poručili su visoki finansijski funkcioneri Dubaija. "Kompanija je dobijala sredstva od investitora ali ne uz naše državne garancije", rekao je prvi čovek ministarstva finansija Abdularahman al Saleh u intervjuu za TV Dubai, navodeći da će "kreditori morati da preuzmu deo odgovornosti".

On je rekao da emirat Dubai jeste formalni vlasnik “Dubai vorlda”, ali da je poznato da je konglomerat osnovan kao nezavisan i da "vlada ne garantuje za njega".

“Dubai vorld” zatražio je inače moratorijum na otplatu duga, barem na šest meseci, do kraja maja iduće godine.

Loše vesti iz Dubaija za posledicu su imale veliki poremećaj cena na svetskim tržištima, pogotovo u Evropi, gde se veruje da je najveći broj banaka koje bi mogle da pretrpe gubitke zbog investiranja u Dubai.

Danas su indeksi akcija na berzama u Dubaiju i Abu Dabiju imali najveći dnevni pad za osam godina.

“Nahil”, deo “Dubai vorlda” za nekretnine, čije obveznice u vrednosti od 3,52 milijarde dolara dospevaju sredinom decembra, zatražio je danas od berze Nasdak Dubai da suspenduje trgovinu tim hartijama zbog eventualne nemogućnosti da isplati dospele obaveze.

strana 1 od 197 idi na stranu